2015-07-05 693 浏览
最近问朋友有边间居酒屋好食又可以坐得耐d, 佢极力推荐yayakiya, 话一试难忘,讲到咁夸张,即时call 埋2个知己落去视察环境~2位朋友一黎就要啤啤佢,送酒日本食物点少得支豆?咸香既枝豆配生啤,即刻爽晒!仲有非一般的银杏,食得出系用炭炉哄出来的,唔似平时既炒银杏,一问之下原来系日本师傅整既,唔怪之得连送酒小食都咁讲究~送酒后开始前菜,呢个海胆威化真系不得了!创新地用左威化饼夹住d饭同海胆,配搭埋蟹子,海胆系甜架!系好甜好好味既海胆!好有冲动想食多件,不过朋友仔话梗系留返个肚试其他野啦!烧明太子,个人好喜欢明太子咸咸地既味道,今次配埋青瓜黎食,又几好食wo! 唔驶下下都配玉子,几清新!烧鸡泡鱼干,个人略嫌唔够干身,大胆咁问下经理,原来师傅唔想做到好似柴干个种鸡泡鱼,所以保持湿湿地既口感!呢条喜知次不得了!日本深海鱼~识食既就知香港唔系度度都有得食,貌似大眼鸡但肉质超嫩,属贵价日本菜,但呢到竟然以亲民价出售,唔驶谂,即刻叫一条!呢几串和牛寿喜烧串令我朋友为之疯狂!食时要点生鸡蛋,和牛里包著些蔬菜同埋酵夫,带出左和牛既肉汁味,十分配合!朋友仔食时好似傻左咁,系咁词穷地话好好味好好味😂

黎到无理由唔食串烧呀?首先奉上一堆野菜垫底,贴心咁提醒我地唔好食晒d菜住,因为因间用黎垫串烧,等肉汁滴埋落去仲好食~鸡皮,牛舌等等串烧绝不令人失望,串烧唔会烧到干晒,完完全全保留到肉既美味,正!

一口饺子,内里肉汁多,煎得香脆,唔错~

厚烧宫崎烟肉,好似烧腩仔咁既样,食落又好香口啵!一d都唔油!食食下又要开支酒饮😆
第一次饮呢只清酒,好易入口,好醇!呢只系平价版,premium 版应该更醇,下次要试试!

最后以apple sabi 做结尾,清酒饮得多,试试新款,沟左青苹果同wasabi 落去,再配埋爆炸糖一齐饮,好特别好好饮,各款食材估唔到咁夹!

终于明白点解朋友仔推介时话一试难忘,yayakiya 绝对将会成为我既happy Friday 饭堂
2015-06-30
  • 海胆威化