2019-07-09 2007 浏览
铁板烧我就食过几次,感觉一般般。今晚朋友book左位食饭,话食铁板烧。佢话之前有朋友生日包过场一班人食,好好味,所以今晚就去食多次😂个门口做得好靓,好有日本feel,朋友极力介绍,我都信朋友既,觉得应该同我朋友讲既一样,会好食。😄我明点解会有人包场一班人食饭,因为入面大约有十几个位,算阔落,生日包场或公司包场食饭,一班人热闹咁饮饮食食,个场地岩岩好大细👍🏻👍🏻如果好似我咁去食,记得book 位先,因为佢地话系要预备食材😊朋友book 左个2人餐,佢话一定够食,重会食吾晒Tim,我心谂咁坚,但都半信半疑😆前菜有沙律,无错,又系沙律。睇过我平时啲食评既朋友都知,本人系沙律控😂😂佢个沙律好好味,特别系面头果两片绿色野,劲爽口同清新。店员主动介绍果两片系莲花既茎部,我第一次食,口感好特别,正呀,加埋啲好味既沙律酱,食完开胃左好多😍跟住就开餐啦,厨师会全程同我地有讲有笑,介绍食物及食法。先黎一个黑松露鱼子蒸蛋,厨师向我地面前丮铁板蒸出黎,热辣辣,而且佢控制火候控制得好好,啲蛋一啲都吾老,非常滑👍🏻👍🏻好好味。鱼子佢地都自制过,食落去甜甜地,配得得好好味😍之后厨师已经密锣紧鼓准备紧另一道菜,就系炸

之后厨师已经密锣紧鼓准备紧另一道菜,就系炸真鲷鱼。本身呢只鲷鱼可以用黎做刺身,但厨师用另一个煮法,效果出乎意料咁好味。厨师先将无打鳞既鲷鱼放入油炸,佢只系会炸鱼皮部份,炸完之后,会将鱼肉慢慢蒸熟。仲会配上厨师特制嘅海胆南瓜忌廉汁,卖相已经相当吸引。👍🏻👍🏻
鱼皮及鱼鳞已经炸到脆口,好似食紧鱼味薯片一样,好好味,鱼肉配上特制酱汁更加鲜味😍

枱上既茶,每一次我饮完,就马上有铺员帮我Refill,服务真系好到不得了,服务质素指数⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,太好了。

跟住一路同厨师倾,一路见佢煮紧煎带子。只带子好厚好大只,煎好后,重向上件加上烟肉火腿 同埋自制既柚子胡椒。要先食烟肉火腿果一半带子先,因为味道无咁浓,再食柚子胡椒果一半带子。个胡椒好好味,吾太辣,将带子既甜味提升左,好好味,真系一试难忘,第一次食咁鲜甜既带子。

跟住厨师攞左两只新鲜既鲍鱼出黎,仲识郁㗎,劲新鲜,佢地选用北海道虾尔鲍,肉质比较鲜甜。厨师将鲍鱼煎好后切到一件件,再用鲍鱼既胆煮个汁,令鲍鱼更加鲜味。重配有绿茶冷面做伴碟,本身冷面入口已经好浓绿茶味,加入埋鲍鱼胆汁,好好味,真系好难形容果个味道😂👍🏻

以为已经尾声,因为有少少饱,但原来更好味既野而家先出现。厨师突然攞只龙虾出黎,系活生生既龙虾🦞。厨先向我地面前即时煎煮只龙虾,重要即时将肉同龙虾壳分离,劲👍🏻👍🏻 龙虾头入面既膏会用黎痕火返个龙虾汁,又系会将鲜味提升,一试难忘。龙虾头之后重会攞去放汤,最后饮返😋😋

跟住有鹅肝多士,厨师怕太油腻,所以夹有苹果酱同埋菠萝冰,等我地食完件鹅肝多士无咁油。件鹅肝好厚,好邪恶呀,劲好味🥰🥰

食左咁多浓味既食物,厨师即场整一个沙糖多士,清清口腔内的浓味,准备食其他野,无错,重有其他野,真系估佢吾到😀
个多士好好味,沙糖溶左黏住多士,多士煎到香脆,口质外脆内软,甜甜地,食吾停口🤪🤪

最后就系炒饭,由于太饱既关系,我地叫厨师吾驶炒咁多饭。蛋炒饭加埋5成熟既肥牛,又要肥几磅了,太好味。龙虾头汤都整好,因为系将头加入去预先煲好左既鱼汤,浓浓既鱼味加埋龙虾既鲜味,好饮到不得之了👍🏻👍🏻

成餐饭都好好味,令我有一次好好既回忆,大家如果想食咁好味既食物,记得book 位去试下👍🏻
推介指数爆灯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-07-08