2023-10-11
之前经过尖沙咀金马伦道,知道新开咗一间食鱼嘅餐厅,今日有幸可以同我另一半去食,仲要系佢最欢喜嘅豆花鱼,真系未去食都已经流紧口水,我地一去到,餐厅都接近座无虚席,好彩咁岩有枱客埋单走,唔系真系要排队等位,我地坐定定之后,就开始今晚呢一餐满载而归嘅美食之旅:1) 招牌香辣豆花鱼 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2) 红油海蜇 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3) 招牌香辣豆花 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4) 红糖糍粑 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5) 鱼腐+生鱼片+猪肚丸+金针菇(火锅料)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️6) 青柠梳打+咸柠七首先上菜嘅系红油海蜇,啲海蜇条条都肥壮爽口。之后就上佢地嘅招牌香辣豆花鱼,我地要咗沙巴鱼片,啲鱼片非常之嫩滑,而个豆花真系比想像中更加出色,佢哋标榜嘅豆花除咗滑之外,读无坊间豆腐嘅豆腥味,十分好味,我另一半更加食唔停。食得川菜又点可以冇红糖糍粑呢,佢地呢款糍粑系将红糖放喺入面,就好似流心一样。之后我同另一半再嗌咗啲火锅料,特别推荐系猪肚丸同埋生鱼片,生鱼片嘅份量多到吓亲我,而猪肚丸嘅胡椒猪肚味亦十分出众,最后唔够喉嗌多个招牌香辣豆花做一个完美嘅终结。😋食完埋单捧住个肚都只系$500,真心呢间豆花
2) 红油海蜇 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
3) 招牌香辣豆花 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
4) 红糖糍粑 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
6) 青柠梳打+咸柠七
食完埋单捧住个肚都只系$500,真心呢间豆花鱼性价比极高,就好似一碟生鱼片都讲紧$58,其他食材都非常之抵,难怪新开张冇耐都已经咁多适合去帮衬,如果大家出开尖沙咀记住去帮衬吓支持一吓呢间性价比极高嘅小店。