从「舌尖上的中国2」重点推介嘅重庆火锅店,知道《渝味晓宇》非常有名,系重庆老火锅五十强。今晚跟几位嗜麻辣嘅好友试下有几强先。我哋叫左鸳鸯锅—皮蛋香菜拼麻辣大红锅。听侍应哥哥讲述,红汤系经辣椒、花椒、牛油、豆瓣、老姜熬制㗎,系麻辣火锅底里面嘅精华所在,我哋拣左普通辣,性质较温和,好适合香港人口味。呢间重庆火锅店好有特色,唔同港式火锅店,只有麻油、生蒜蓉、葱花等调味料,可能想食客品尝到最正宗香浓嘅麻辣风味。我好钟意香蒜麻油嘅香味,当食材点上麻油之后,质感更香滑,食到浓郁嘅麻辣味之外,以及火锅配料嘅真正鲜味。入座时侍应会每人先送一碗冰糖雪耳糖水,系食店嘅传统。其实老板真系好贴心,因为麻辣会刺激肠胃,先用冰糖雪耳糖水滋润一番,再食麻辣,咁样就能大大减低左麻辣对肠胃嘅刺激,呢个真系值得赞赏。火锅配料方面十分多元化,大部份也设全份或半份选择,好有弹性。 重点推介当然系稻田毛肚、鸭血、鲜黄喉、鲜鹅肠、大刀猪腰片、耗儿鱼、晓宇苕粉、现炸豆皮、重庆炸酥肉等等。我本身好想好想食嘅毛肚,好无奈地⋯已经售罄了,只好留待下次再试!以下想重点介绍一下我最中意嘅几项配料:现炸豆皮其实有D似炸响铃,炸豆皮比响铃更薄更

以下想重点介绍一下我最中意嘅几项配料:

现炸豆皮
其实有D似炸响铃,炸豆皮比响铃更薄更脆。即叫即炸,上枱时仲热辣辣㗎!豆皮薄身香脆,浸入麻辣汤内涮一分钟就可以食。夹著麻辣香,简直齿颊留香。

鲜鹅肠
鹅肠带小量油脂,切得好薄,洗得好干净,记得唔好涮多过15秒,微微卷曲就食得。入口滑溜,咬落爽口弹牙。鹅肠份量都多,质素非常好,一定要试呀。

鲜龙趸片
每片都好厚,肉质雪白嫩滑,又唔多骨,口感鲜甜弹牙。浸落皮蛋香菜汤好正,食到个鲜味。

晓宇苕粉
似平时我哋食开嘅红薯粉,食落去烟韧弹牙,晶莹通透,又唔容易断和散,最重要吸汤一流,连同麻辣汤慢慢入口,香辣刺激,千祈唔好错过,必吃!

另外,我哋点左自家制嘅洛神花茶,饮落好似酸梅汤,解辣又解腻,因为酸酸地嘅关系,愈饮愈开胃。

总括而言,「渝味晓宇」自制嘅大红汤醇香,令人一试难忘。以后食麻辣,唔一定要北上喇,香港都食到重庆嘅水准啦!