2023-03-04
2月中果排实在太忙,今日终于有时间同另一半补祝返情人节。我哋拣咗康城呢间好有情调嘅西餐厅,叫左个二人set dinner ($328)龙虾汤(加$30, 8.5/10)个汤一上枱已经闻到有好浓郁嘅龙虾香气,汤入面亦有多种香料带出龙虾嘅鲜味。平时饮嘅龙虾汤都系偏向杰身,我反而都几钟意呢个偏稀嘅质地,唔会话好滞是日餐汤:西兰花薯仔忌廉汤 (8.5/10)呢个由薯仔同忌廉blend成嘅餐汤,加埋汤面嘅橄榄油,口感十分幼滑。个汤有好重薯仔味,但饮完又唔会觉得好饱滞,绝对不是普通行货嘅餐汤。而且仲有啲烟肉脆条,令成个汤味道层次更丰富三文鱼沙律 (加$30, 8/10)烟三文鱼无腥味,而且唔会太咸。羽衣甘蓝同埋其他沙律菜都十分新鲜,配上凯撒沙律酱感觉好清新烧烤汁鸡翼 (加$38, 7.5/10)外皮焗得香脆,鸡翼亦几惹味,如果入面更多汁会更好蘑菇黑松露意大利生肉肠酸种薄饼(加$30, 9/10)本身作为面包控嘅我,成餐最期待就系呢个纯手工嘅Sourdough Pizza😍 听店员介绍,呢个Pizza 特别在于采用48小时低温发烤,所以面团比较松软,而且比普通Pizza容易消化。我食落觉得Pizza
龙虾汤(加$30, 8.5/10)
是日餐汤:西兰花薯仔忌廉汤 (8.5/10)
三文鱼沙律 (加$30, 8/10)
烧烤汁鸡翼 (加$38, 7.5/10)
外皮焗得香脆,鸡翼亦几惹味,如果入面更多汁会更好
蘑菇黑松露意大利生肉肠酸种薄饼(加$30, 9/10)
本身作为面包控嘅我,成餐最期待就系呢个纯手工嘅Sourdough Pizza😍 听店员介绍,呢个Pizza 特别在于采用48小时低温发烤,所以面团比较松软,而且比普通Pizza容易消化。我食落觉得Pizza饼皮带焦香,咬落外脆内软之余又有少少烟韧,连平时唔食Pizza 边嘅我都会不自觉食晒成件Pizza。馅料亦非常出色,有意大利肠,蘑菇,大量蘑菇蓉同黑松露酱,菇香充满成个口腔,每一啖都非常满足
油封三文鱼 (加$30, 8/10)
三文鱼入口嫩滑,鱼皮香脆,芦笋鲜甜。刁草油忌廉汁同三文鱼好夹,再加少少柠檬汁亦可以减少油腻嘅感觉
提拉米苏 (加$45, 7/10)
Tiramisu份量比想像中大,口感软滑,有少少咖啡香,不过味道唔算特别有惊喜,另外如果有少少生果伴碟令个卖相靓啲会每成餐饭更圆满
餐酒 (+$58/杯)
红酒:Karl May Pinot Noir 2021 (8/10)
白酒:Karl May Grauburgunder 2021 (8.5/10)
两款餐酒都系嚟自同一个品牌Karl May嘅德国餐酒,都系低干扰制作嘅自然酒,较为天然同环保。红酒带红莓果香,唔会好涩;白酒甜甜地,好易入口
整体我觉得餐厅食物同饮品质素俱佳,环境亦好舒服。另外,估唔到喺商场嘅餐厅入面都有Outdoor 座位,位置阔落舒服,景观好开扬,气氛浪漫,好适合嚟庆祝纪念日或者同另一半静静地饮下酒倾下计。呢间餐厅绝对系性价比高之选,值得一试
💰人均: $350