2023-09-10
星期六返半日,放工去铜锣湾shopping,想食日本寿司,有朋友介绍萤雪,出品唔错,今日就去试吓由于冇预先订枱,估唔到餐厅咁full,安排唔到counter,就坐咗入房食。当然唔及得睇住师傅整逐件逐件整咁期待,咁怪就怪自己冇预先订位由于唔系太肚饿,我同朋友都系叫咗11贯寿司餐:寿司分开两次上,每次五件鲈鱼,白身鱼,鱼肉偏腍,洒上柚子皮碎,增加清新味北海道帆立贝,新鲜爽口,入面仲加入少少乌鱼子碎,提鲜咸香味椿鱼属于油份高嘅鱼类,用火轻轻灼过,炭香味提升鱼油香秋刀鱼,刚刚新鲜登场,鱼味唔算浓,再冻少少油份更高会更吸引间八鱼,应该做咗熟成,鱼肉明显紧致咗,味道亦都浓郁咗,做得唔错白海胆配墨鱼,墨鱼食得出嘅新鲜,白海胆味道唔太浓,但鲜甜味就爆灯,几唔错嘅组合深海池鱼,爽口有油份,味道平衡赤身酱油渍,系我最爱嘅烹调方式,鱼肉明显浓味咗,越咬越有吞拿鱼嘅肉香大Toro睇到都知油份丰富,师傅用心将鱼筋切断,食得特别畅快烧Toro 鱼鲛,属于稀有部位,活动量超大,油份又甘香,用炭烧嘅方式处理非常恰当白海胆寿司,米饭混合了紫菜,海胆新鲜冇怪味,水准以上香葱吞拿鱼蓉手卷,加入紫苏叶,中和油脂感,而且鱼蓉份
鲈鱼,白身鱼,鱼肉偏腍,洒上柚子皮碎,增加清新味
北海道帆立贝,新鲜爽口,入面仲加入少少乌鱼子碎,提鲜咸香味
椿鱼属于油份高嘅鱼类,用火轻轻灼过,炭香味提升鱼油香
秋刀鱼,刚刚新鲜登场,鱼味唔算浓,再冻少少油份更高会更吸引
深海池鱼,爽口有油份,味道平衡
白海胆 寿司,米饭混合了紫菜,海胆新鲜冇怪味,水准以上
香葱吞拿鱼蓉手卷,加入紫苏叶,中和油脂感,而且鱼蓉份量超多,比米饭仲要多
海鲜蒸蛋,舖面有风干瑶柱丝,里面材料劲多,栗子特别甜
冬瓜清汤,用上日式高汤,清而鲜甜,中间有只大蚬,冬瓜及豆腐