2024-04-13
上网揾到一间荃湾工厦区隐世日本餐厅,其实荃湾西站行过嚟都唔系好远,一于同朋友试吓新嘢餐厅装修超有日式风格,挂起日本地区名同埋日本食物嘅旗帜🚩,完全觉得自己置身于日本一样,今次订咗$680嘅厨师发办前菜✨枝豆枝豆面头加上少少盐,令人更加开胃✨萤光鱿鱼萤光鱿鱼好少日本餐厅可以食到,个萤光鱿鱼超级鲜味,腌渍后仲带点咸香味,鱿鱼质感好爽脆✨鸡泡鱼干鸡泡鱼干入口香脆,厚厚一条,连埋蛋黄酱更加惹味✨寿司拼盘分别有真鲷,赤身,油甘鱼,拖罗面殊墩肉,第一次食面珠墩肉,极度肥美,入口柔润鲜甜,火炙过的拖罗,鱼油脂系口中爆发,入口甘甜,赤身同样鱼味浓,加上海胆,海胆浓稠感十足,油甘鱼鱼肉白皙有弹性,脂肪含量适中✨刺身拼盘非常之有惊喜,食到好多平日出边食唔到嘅刺身,分别有乌贝,平贝,大沟贝,象拔蚌,池鱼王,银鳕鱼,拖罗,三文鱼腩,贝类刺身全部都好爽口鲜甜,池鱼都非常值得一试,油脂非常香及爽口,银鳕鱼鱼的油分丰润,口感软熟,鱼皮鱼肉同样鲜香✨烧物拼盘分别有鸡皮串,墨鱼咀串,蒜蓉烧带子,鸡翼串,带子焗到金黄色,带子好新鲜好大粒,口感爽口,同蒜蓉酱系绝配,鸡翼只系用咗少少盐调味,已经可以带出肉嘅味道,一啲雪藏味都
前菜
✨枝豆
枝豆面头加上少少盐,令人更加开胃
✨萤光鱿鱼
✨鸡泡鱼干
鸡泡鱼干入口香脆,厚厚一条,连埋蛋黄酱更加惹味
✨寿司拼盘
✨刺身拼盘
✨烧物拼盘
分别有鸡皮串,墨鱼咀串,蒜蓉烧带子,鸡翼串,带子焗到金黄色,带子好新鲜好大粒,口感爽口,同蒜蓉酱系绝配,鸡翼只系用咗少少盐调味,已经可以带出肉嘅味道,一啲雪藏味都冇,而且有肉汁
鸡皮烧到好干身,配酒一流
✨清酒煮蚬
汤底甜甜,带有淡淡的清酒香味,蚬肉都几多,肉质肥美
✨雪糕
有五只味道,我觉得最正系开心果味,开心果味超浓郁,好似真系食紧开心果咁,而且成个雪糕造型相当精致