❣️Tapa Room (积福大厦) (铜锣湾)🔍铜锣湾谢斐道415-421号积福大厦地下B号舖-----精神紧张地工作了5天,终于迎来了周末假期,当然要食餐好嘅慰劳下辛勤的自己。这间门口以大量霓虹光管作为装饰的西餐厅,B仔想试好耐,所以这个周末就早早Book定位过黎食午餐,单是店外都已经有大量打卡位可供影相,非常吸睛。📷走进店内,一边是多张深色木台的用餐位置,一边则是大型Bar台,墙上更有大型「食鬼」霓虹灯装饰。而桌子旁边的餐具抽屉亦甚有格调,睇得出店主在装修上应该下了不少苦功。看完餐牌之后,就有非常有礼貌嘅侍应哥哥仔上来招呼,未开始食嘢,已对餐厅整体环境留下不错印象👍🏻。✨薄切慢煮八爪鱼 $78✨薄切嘅八爪鱼🦑爽口非常,散发淡淡海水味,再配以橄榄油蕃茄酱🍅作点缀,系天然鲜甜之上,再多一层酸酸地又带微微辣嘅调味,非常开胃。✨巴塞隆拿红虾 $88✨摆盘精致嘅红虾,令人一见倾心,表面撒上香叶碎碎作装饰及提香之用,肉质爽口,但调味感不重,味道多来自食材本身🦐。✨ 柠汁白酒煮蚬 $98 ✨香柠白酒味渗透系只只胀卜卜嘅大蚬内,味道鲜甜,口感滑弹,无论配啤酒定鸡尾酒都是一级的棒。🍴✨烤煎慢煮西班牙
❣️Tapa Room (积福大厦) (铜锣湾)
🔍铜锣湾谢斐道415-421号积福大厦地下B号舖
-----

✨薄切慢煮八爪鱼 $78✨

✨巴塞隆拿红虾 $88✨

✨ 柠汁白酒煮蚬 $98 ✨

✨烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒 $158✨
呢盘一上台便俘虏咗B仔视觉同味觉嘅主菜,质素几有惊喜。慢煮过嘅黑毛猪鞍架比起一般嘅猪鞍更为粉嫩,肉质扎实得黎,又不失柔嫩中,入口非常Juicy,猪🐷味突出,配搭埋炸得外脆内软嘅薯粒,实在系冇得输,唔怪得之见台台都叫。

✨西班牙海鲜锅饭 二人份 $188✨
黎得西班牙🇪🇸餐厅,梗系要叫个西班牙海鲜饭黎试下,饭上铺满青口、鱿鱼圈、蚬同大虾等等,令粒粒烟韧有口感嘅米粒更显鲜味,但若要我在主食里二选一,个人会觉得黑毛猪鞍架味道更令人深刻。

✨炸西班牙油条配朱古力酱 $58✨
表面沾满玉桂粉同糖粒嘅西班牙油条,邪恶度满分,入口脆度惊人,蘸点一下浓郁嘅黑朱古力酱,入口甜度平衡得恰到好处,系平时好少机会食到嘅高质西班牙甜品,值得一试。

饮品方面,我地叫左一杯🍸Classic and contemporary($108)同 一杯🍺Damm Lemon fruit beer Spain($88),前者加入Lime lemon 同 juniper berries作调味,口感清新低甜,亦容易入口,但相较来说,个人则更爱后面嘅呢杯西班牙🍋柠檬啤,虽然冇鸡尾酒嘅多重调味,但整体味道却更有惊喜,入口会先尝到阵阵柠香,紧接嘅系淡淡嘅果酸味同天然甜味,吞落去之后,酒精味则会再慢慢涌出黎,层次非常丰富,配搭各种海鲜都非常合适。