2009-01-12 17 浏览
趁天寒地冻,食煲仔饭最好不过,因为天气一回暖的话风味差很远的。一连两晚来这里,因为试完第一晚之后觉得太正,毕竟冷日子香港不太多,赶住encore。第一晚我要最正路的凤爪排骨饭,一流,D饭够香够干,排骨肉汁渗入饭内非常入味,排骨肉本身亦很鲜味,沿住煲边及煲底的饭焦乃精华所在,有少量太㶶唔敢食,其余停唔到口。另一个系肉饼饭,我试咗少少,饭的水准跟上面一样好,肉饼比豉汁排骨素咗DD,但加D煲仔饭豉油得晒。第二晚我要白鳝饭加膶肠,又得,白鳝本身多油,渗晒入饭内,膶肠切开三四份,唔好处是冇咗外脆内软的感觉,好处是D膶肠落晒入饭内,合理的,煲仔饭饭是主角嘛。饭焦无第一晚咁㶶,亦超好味。另一个系班片排骨饭,试了块班片,比想像中鲜味,饭的水准亦同上,油份当然差D,但亦一流。两晚都加咗个22蚊炒白菜,很够镬气。

两晚都加咗个22蚊炒白菜,很够镬气。

凤爪排骨饭
饭焦