2024-02-21
《灜铁板烧 - 尖沙咀》去完日本旅行番黎都有成个月啦,仲系好挂住日本既美食🥹不过谂番,去东京我竟然无去book 食铁板烧同Sushi Omakase😳我朋友仲成日晒命佢喺大阪食左餐好正既teppanyaki😒所以今次我就捉左佢一齐去食呢间位于尖沙咀既坻食铁板烧,平时都系食set多,但由于我地两个都唔算大食,所以散叫左几款食物、主食同甜品就算啦😉以铁板烧嚟讲,价钱一啲都唔离地,最平几十蚊就有交易,鲍鱼都系70几蚊只,相对嚟讲算抵食😝另外当日为我哋服务嘅铁板烧师傅Ken十分健谈同友善,我哋喺成餐晚饭入面交流咗好多食日本嘢嘅心得😉坐低冇耐,店员就拎咗沙律俾我哋当前菜开开胃,今日主要都系食海鲜为主😋沙律菜入面有秋葵、车厘茄、火龙果、仲有好多新鲜蔬菜,用咗醋汁调味,酸酸地几开胃💁🏻♀️黑鱼子鹅肝蒸蛋第一道菜式基本上个个都会叫,其实叫餐嘅话都会有㗎啦,师傅会喺我哋前面煎香鹅肝,再于席前蒸煮个蒸蛋,最后再喺上面放上黑鱼子,味道有层次,而且带有鹅肝嘅甘香,热辣辣几好味💁🏻♀️沙巴野生大海虎虾接住落嚟就系沙巴野生大虎虾,一路睇住师傅煎虎虾,一路喺旁边偷睇吓佢系点整嘅,连个虾头师傅都唔放过,帮我哋煎熟咗之
💁🏻♀️黑鱼子鹅肝蒸蛋
💁🏻♀️沙巴野生大海虎虾
接住落嚟就系沙巴野生大虎虾,一路睇住师傅煎虎虾,一路喺旁边偷睇吓佢系点整嘅,连个虾头师傅都唔放过,帮我哋煎熟咗之后可以连个头食埋入面啲虾膏,用普通嘅牛油酱油酱汁已经好好味,虾肉弹牙爽口,食得出既新鲜👍🏻
💁🏻♀️黄金银鳕鱼
呢一道菜系我当日最喜欢嘅其中一款菜式,银鳕鱼果皮被煎香到脆卜卜,而且自己带有咸味,再配上惹味嘅咸蛋黄酱☺️味道多层次而且咸香味十足,有鱼皮嘅香脆、鱼肉嘅香嫩、咸蛋黄酱嘅咸香同焦脆,同埋入口软滑嘅感觉😋整体配合得天衣无缝👍🏻
💁🏻♀️黑松露鲍鱼
接住落嚟就系到煮鲍鱼,个鲍鱼喺上铁板之前仲生勾勾郁嚟郁去,冇理由唔新鲜啦,师傅一边调味一边烹调鲍鱼,鲍鱼食落仲有啲软心嘅状态,但系外层又好弹牙,配上黑松露酱嘅香浓,令人十分满足
💁🏻♀️佐贺和牛薄烧
到咗我朋友嘅最爱和牛🐃和牛只要轻轻一煎,再加上炸蒜同香葱卷埋一齐食就已经好好味,牛肉入口即溶而且油花十足,食完满口都系牛肉嘅香味
💁🏻♀️日式炒野菜
去到差唔多尾声,系时候食炒杂菜同埋炒饭啦,呢一份野菜好大份,入面有芽菜、芦笋、香葱等既蔬菜,最适合清清味蕾
💁🏻♀️铁板炒饭
师傅话呢个铁板炒饭系佢嘅拿手小菜,食得出粒粒分明而且炒得好干爽,入面有好多食材,所以口感同埋个层次都好丰富,最最最钟意就系佢有浓浓嘅樱花虾味,十分满足
食完晒所有嘢之后,店员会奉上味噌汤同埋甜品俾我哋,最开心系个甜品系开心果雪糕嚟㗎😍奶味较重,而且食得得到开心果粒,为呢一餐画上完美嘅句号😉