2016-03-18 1816 浏览
谭咏麟?????虽然唔系我既年代,但系细细个妈妈成日系屋企播,播播下我都识唱XD 是日一家人一齐食饭,发现呢间餐厅一边食,一边播住谭咏麟既歌,妈妈都唔知食得几Enjoy~~今日星期六,我地怕好多人,一早已经BOOK好枱,BOOK左6点但系去到已经坐满!妈妈即刻话:哗 呢间餐厅一定好食㖞! 一去到就见到D好有艺术FEEL既中国摆设,好靓好高贵,当然啦,有伴随住谭咏麟既歌XD先黎个小食: 「七味黄金豆腐」, 一共有八片,黎到时我地一睇,我以为我叫左八件CAKE! 点解咁硬身既?一D都唔似出面餐厅D豆腐!!一夹,唔松架㖞,真系硬硬的,但咬开就见到个皮原来好薄!炸粉一D都唔多,内面真系成旧豆腐上!货真价实!另外个皮几滋味,我估系落左D类似七味粉既东西,所以好好味!我欣赏师傅炸豆腐既手势,真系皮薄馅靓!妈妈见到POSTER写住「秘制黑胡椒烧鸭」话想试下,咁我问左店员,原来唔使订都有,咁我地就叫左半只。烧鸭骨比较少,上碟既都系啖啖肉,个皮唔算太脆,可能比黑椒汁淋过,但肉既部份好厚而且又唔老,肉质软熟,每件鸭唔见有肥膏,系一只瘦鸭不过黑椒味我就觉得稍为逊色左DD,因为个味唔太浓,好似鸭还鸭,黑椒汁

七味黄金豆腐
妈妈见到POSTER写住「秘制黑胡椒烧鸭」话想试下,咁我问左店员,原来唔使订都有,咁我地就叫左半只。烧鸭骨比较少,上碟既都系啖啖肉,个皮唔算太脆,可能比黑椒汁淋过,但肉既部份好厚而且又唔老,肉质软熟,每件鸭唔见有肥膏,系一只瘦鸭不过黑椒味我就觉得稍为逊色左DD,因为个味唔太浓,好似鸭还鸭,黑椒汁还黑椒汁咁…
秘制黑胡椒烧鸭
秘制黑胡椒烧鸭
整返两个菜食下先,叫左个米兰野菌焗带子(因为妈妈见到又系POSTER有既XD),野菌系咪米兰我就唔知啦,不过觉得几林身同炒得几香口,我同老公都KO左好多菇,炒出黎连D菇都好入味。至于带子,要赞既系无冷藏味,无雪味,味道仲好鲜甜^^ 只只带子都肥肥的,好饱满!带子用黎炒,兜下兜下都无散开,不错不错!
米兰野菌焗带子
再来个我最爱既啫啫芥兰煲,黎到既时候沙沙声的,厨房新鲜炒出黎! 条条芥兰都好幼身,清甜好味,一D都唔苦。店员见我地食黎食去面𠮶层就过黎帮我地捞一捞,先发现个底好多肉碎同咸鱼(唔怪得开头觉得有阵咸鱼味啦) 芥兰炒左咁耐都仲系KEEP住翠绿色,好靓呀!
啫啫芥兰煲
爸爸中意食辣,话想试下口水鸡,见$68唔系贵我地都叫左个试下。口水鸡真系会令人爬多两啖饭!!!因为真系又香又惹味! 见到红红既汁时,即刻个胃自动打开XD 呢个汁带微辣微麻微酸,就算唔食得辣既人都岩食㖞!鸡件都好嫩滑,但系骨比较多,老公厌食得麻烦…爸爸相反食得好开心呀~
口水鸡
最后因为我放左监可以食雪糕,叫左杯黑糖海燕窝雪糕,可能因为人好多,净返益力多味咋!!! 黑糖味好重,我厌佢甜左少少,至于燕窝呢,的确食到架,无厄人,一旧旧细细的,吸收晒黑糖味,所以都好甜。益力多味雪糕我就唔系好食得出XD可能比黑糖盖过了!
黑糖海燕窝雪糕
如果痴痴地等某日终于可等到一生中最爱
谁介意你我这段情每每碰上了意外不清楚未来
谭咏麟真系好正!!!
2016-03-05
七味黄金豆腐