2024-11-10 221 浏览
朋友叫了牛肉盖饭,送上来的见到有牛肉有饭就食啦。食咗几啖,送餐的年青男职员返转头睇下我哋张单,但我哋野食到齐,心谂咁奇睇乜呢。后来餐厅大姐过来,同朋友讲:同事送错餐,呢个饭有肉燥,你啱唔啱食?你以为佢下一句系想讲唔好意思送错咗?错了!佢系话:啱食就加番$6肉燥钱!!!我哋呆咗一秒。我就问:即系如果我哋话唔啱食,你哋会以更高成本全碟饭换咗?阿姐的答案系:我哋会拨走啲肉燥。咁我哋就答:拨啦!附上拨走肉燥换咗白饭既相片,个碟吉咗既位就系原本肉燥饭既位置,拨唔哂架,仲有少少,朋友堆番出来拍个靓照咋。个人意见同事送错唔系客既责任,咪算啰。就算你要问,就全句讲:同事送错咗,按公司规矩要收差价。阿姐呢个问人啱唔啱食既讲法真系新奇。呢间冇下次。

阿姐的答案系:我哋会拨走啲肉燥。

咁我哋就答:拨啦!

呢间冇下次。

2024-11-10