2019-01-30
又到咗Happy Friday,两小口再次岀动远征觅食🤞🏻先前睇杂志介绍,西环嘅十二味有一锅两食。因为自从喺上海食过酸菜鱼之后,发觉连平时唔食鱼嘅我都开始慢慢爱上左。最大原因一定系因为冇骨,而且经过调味之后,鱼肉唔腥不特止,啖啖肉非常软滑。由于男友未食过酸菜鱼,怕佢接受唔到,一锅两食就啱晒我地😎一去到好full下,好彩我地有订枱,order咗半椰子鸡锅同酸菜鱼锅各半客。再加d配菜同必食嘅红糖糍粑,已经令我地捧住个肚走🤣酸菜鱼锅,酸菜同汤底嘅味道好夹,唔算油腻,鱼肉虽然切得够薄,但唔会话一夹即散,食落细滑,不带半点腥酸,最重要系全餐都无食到有骨😻。拎黎渌冰豆腐好味到不得了,尽吸晒汤汁嘅精华☺️椰子鸡锅汤底清甜,味道香浓嘅程度男友觉得系用椰青水煲成👍🏻放埋只鸡落去一齐煲,忍唔住系开动之前装咗碗汤嚟饮返碗。椰子肉起初爽脆有椰香,食到后期就香滑滋润,双重口感🥥。清甜嘅汤底用黎渌菜就更加带岀蔬菜本身嘅甜味,令呢一餐顿时变得有营健康🥗甜品方面🥠记得第一次食红糖糍粑系响深圳麻辣火锅食到嘅,看似简单嘅食材但系喺制作上都颇花功夫。呢道四川传统小吃,用上糯米、黄豆粉配黑糖浆食,外面脆口,内里软糯Q弹,关键在
拎黎渌冰豆腐好味到不得了,尽吸晒汤汁嘅精华☺️
甜品方面🥠记得第一次食红糖糍粑系响深圳麻辣火锅食到嘅,看似简单嘅食材但系喺制作上都颇花功夫。呢道四川传统小吃,用上糯米、黄豆粉配黑糖浆食,外面脆口,内里软糯Q弹,关键在于佢唔会太痴牙,而且冇油溢味,一条又一条接住食根本停不下来!👍🏻👍🏻
呢一餐真系好满足,香港终于食到好味酸菜鱼,与其返大陆同人迫,不如简简单单坐程车去十二味食好过啦🎈