2018-07-31 586 浏览
笔者介绍:人称「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐厅用途。踏入三十之年,心广体胖嘅我quota递减,故每逢可以出街食饭定必事前做足功课,以免浪费quota,希望透过写食评同大家分享饮食心得和介绍我嘅口袋餐厅。作为新界仔嘅我,更与女友相约「每月港岛一餐」,有兴趣就即刻follow我啦!自问我系一个边炉精,尤其任饮任食个只,如果有follow开我就知我最喜爱嘅任食边炉非一锅堂莫属,而今次我发现到呢间一锅堂唯一劲敌!今次同朋友庆生,一日7人黎到琼华中心好一锅海鲜火锅专门店玩番晚,由于店内只有一间VIP房,所以一定要早D book!琼华中心同荃湾大鸿辉一样,成栋都食肆林立!不过好在够多lift,唔洗排好耐就上到去!一开门就见到好一锅招牌!以呢个价钱黎讲性价比十足!任饮!最钟意佢有乌龙茶供应!钟意点浑酱都得!呢度用落单纸落单,贵价食品如海虾接人头出,如果想要多d就要狂入纸,有点不环保每个锅都各有特色,钟意叫乜就叫乜,一定无伏,个人推介麻辣龙虾锅同木瓜鱼尾!生料个人推介:炸鱼皮、脆骨腩、鳝片、鸡子、冻豆付呢度供应两款牛,手切个只同一锅堂极似,都

一开门就见到好一锅招牌!

以呢个价钱黎讲性价比十足!

任饮!最钟意佢有乌龙茶供应!
饮品

钟意点浑酱都得!
酱料

生料个人推介:炸鱼皮、脆骨腩、鳝片、鸡子、冻豆付

呢度供应两款牛,手切个只同一锅堂极似,都系高级品,唔肥有肉味!
至于美国肥牛你以为系下栏野咩?错啦!超爽,油脂适中,你问我钟意边个多d我会拣美国肥牛,真系有惊喜!
手切本地牛
美国肥牛

海虾之前黎系好海鲜,今次有少许退步,有少少痴壳。
海虾

呢个真系全晚狂点!好大只,肉质鲜甜!当然未必只只开口同有少少沙,但呢个价钱有d咁正嘅海鲜无得顶啦!
是日海鲜-蚬
题外话/补充资料: 呢间好一锅似系旧派改良版,而一锅堂就新派野,各有各优点!如果突然想打边炉又book唔切一锅堂,呢间好一锅一定系首选!
2018-07-28
庆祝纪念