2020-01-22 1454 浏览
之前喺土瓜湾曾经有间同名嘅餐厅,算是间私房菜吧,餐厅去年已经结业,一直在心里也想有机会再吃到,不过可惜师傅已经退休,再吃到的机会像刚刚开的六合彩机会一样渺茫。朋友约的饭局,在短讯看到的餐厅名字竟相同,心想唔通有奇迹出现。点知原来系一间新开的打边炉铺头,而且地点不是土瓜湾,而在众人口中嘅美食沙漠,马鞍山。这个地方,我完全唔熟悉,朋友约好晒又安排好,去吃就是,不用烦。这个We go mall,喺Google睇相以为系一个好靓嘅商场,不过原来商场入面嘅野同我想睇到嘅有少少出入。不过最紧要都系野好食,个商场点靓都好,间餐厅一定要好食。有多种不同的锅可以给你选择,有而家最流行嘅麻辣锅,有最多女士嗌嘅美人锅,又有港式胡椒猪肚汤,亦都有好多人追求嘅养生锅。我叫了最多人选择的美人锅同麻辣锅,两个汤底都系可以俾你先饮为敬,我特别喜欢麻辣火锅,因为佢有台式麻辣嘅水准。麻辣嘅豆腐同鸭血都唔错,话好食过台湾就系呃你嘅,以香港水平可以,不过,冇得任吃就有点失望。美人则有大大只乌鸡。上次吃凑凑就任食,当然价钱是另一回事。我们大部份都是海鲜迷,当然一定要嗌海鲜拼盘,海鲜拼盘选择不少,又虾又鲍鱼又带子,特别喜欢新鲜非

不过最紧要都系野好食,个商场点靓都好,间餐厅一定要好食。

美人则有大大只乌鸡。

上次吃凑凑就任食,当然价钱是另一回事。

我们大部份都是海鲜迷,当然一定要嗌海鲜拼盘,海鲜拼盘选择不少,又虾又鲍鱼又带子,特别喜欢新鲜非常的蛏子,我哋想再encore,都冇得再点。

美国桶蚝非常大只,而且价钱好抵食,配美人锅一流。

虽然冇叫到蛏子,但系仲有鲍鱼供应,当然要一只一只。

牛肉绝对不错,当晚叫咗前后两碟,质素都非常平均,高质量,不似有啲火锅店,第一碟好靓,第二碟就系另一件事。

另外,餐厅嘅饺类同丸类都好有水准,不过价钱就有点贵。

老婆最爱的鳝片,还不错。

吃得麻辣锅,当然不能不吃菜,最惊喜这里有台湾来的水莲。

最正嘅系F先生叫嘅午餐肉,餐肉热辣辣,外层好脆,加上麻辣锅一流,咁食得好精彩。

另外墨鱼滑都非常好食,店方称即打,质料当然好新鲜。

这里都有不少台湾火锅才会有嘅食物选择,老油条又系必叫。

其他仲有䈑笋和山药等健康人士必点的项目,当然还有杂菜拼盘。

另外值得一提这里也有不少小食,鸭舌和莴笋丝非常美味,如果打边炉前心急肚饿,可以点一两个小食先食。

最重要,今晚吃饭的时候,和一位马鞍山之友讲开 而家马鞍山嘅食店非常贵,屋村小菜都要过百一位,仲要唔太好食,对于我呢个外区客来讲,如果刚巧嚟马鞍山有朋友聚会或者迟少少拜年夜晚食饭,佢绝对系一个唔错嘅选择。

不过朋友话而家马鞍山都多左野食,也许美食沙漠都只是一个都市传说。