2024-06-25 98 浏览
其实绝大部份茶餐厅既早餐, 款式同味道都唔会相差太远.  而正正呢间茶栈, 喺正我屋企楼下, 我贪方便, 所以选择帮衬左佢几年.直至今年五月二十七日呢一日, 而我亦同样喺呢一日选择唔再帮衬呢间茶餐厅.呢间茶记, 早餐食物质素一般, 唔会有惊喜, 收费亦都只系市价, 唔觉贵, 亦唔系平. 但系啲楼面同埋有个相信系老板既瘦男人, 服务态度就非常之恶劣.都系果句, 唔系贪方便, 我唔会拣佢.帮衬左几年, 都眼见有几个客日日会去帮衬, 可能同我一样心态卦; 贪方便. 而其中一个客我印象好深刻, 佢行动不便.之前见佢都仲可以行路入餐厅食野, 但系最近就变左要坐轮椅. 而自从佢用左轮椅去餐厅食早餐之后, 相信系老板果个男人, 日日就大声喝个轮椅客. 但系个轮椅客照旧沉默, 食完就即刻走, 完全无比任何麻烦餐厅.到左五月二七日朝早七点左右, 我见住个轮椅格话想入去帮衬既时候, 个男人就赶个轮椅客走, 话无位招呼佢.我当时喺现场食紧早餐, 舖头入面仲有大把位.结果个轮椅客真系离开左无入去.一间咁唔友善既茶餐厅, 我唔会去帮衬.希望个轮椅客唔好比啲衰人吓亲.
都系果句, 唔系贪方便, 我唔会拣佢.
我当时喺现场食紧早餐, 舖头入面仲有大把位.
结果个轮椅客真系离开左无入去.
一间咁唔友善既茶餐厅, 我唔会去帮衬.
希望个轮椅客唔好比啲衰人吓亲.
2024-05-27