2021-05-20
.📍 得闲饮茶 𝙻𝚎𝚝’𝚜 𝚈𝚞𝚖 𝙲𝚑𝚊..一间主打传统点心同创意点心嘅餐厅🤤 曾经喺旅发局嘅比赛攞过「2011美食之最大赏」至高荣誉金奖😍 平时午餐饮茶饮得多,呢间晚市都有点心食😍如果夜晚想食吓点心可以去试吓🤤.⚪️ 春风得意肠 - HK$36✏️ 呢款肠粉系我哋其中一样最钟意食嘅点心😍 佢似炸两mix虾肠😍 其实系肠粉皮包住虾春卷,上面仲有啲蟹籽😍 虽然我哋影咗好耐相,但系个春卷皮都keep到脆口🤤.⚫️ 沙嗲金钱肚 - HK$26✏️ 呢碟金钱肚我哋都觉得好好食😆 好易咬一啲都唔韧,而且好重沙嗲味😍 金钱肚嘅份量有5-6旧,下面仲有几粒豆卜,索晒啲沙嗲汁🤤.⚪️ 紫薯流沙煎堆仔 - HK$29✏️ 紫色嘅外皮,入面就系奶皇流沙馅😆 佢望落去好紫色但食落去唔算重紫薯味,食落有少少粉嘅感觉,而且个皮有啲厚😯 不过真系好烟韧软糯🤤.⚫️ 千岛酱脆皮萝卜糕 - HK$30✏️ 入面系萝卜糕,外面就系一层薄薄嘅脆皮,一望落去有啲似炸鲜奶🤣 萝卜糕都几大条,入面嘅馅得萝卜,所以成旧食唔会好漏🤣 第一次食萝卜糕系配千岛酱,而唔系甜酱辣酱🤣 几得意😛.⚪️ 猫咪流沙包 - HK$26✏️ 粉红色嘅猫咪流沙包🐱 入
📍 得闲饮茶 𝙻𝚎𝚝’𝚜 𝚈𝚞𝚖 𝙲𝚑𝚊
⚪️ 春风得意肠 - HK$36
⚫️ 沙嗲金钱肚 - HK$26
⚪️ 紫薯流沙煎堆仔 - HK$29
⚫️ 千岛酱脆皮萝卜糕 - HK$30
⚪️ 猫咪流沙包 - HK$26
✏️ 粉红色嘅猫咪流沙包🐱 入面系咸蛋黄味,就算我哋影好耐相佢都仲有流沙😍😍 不过个皮厚咗啲啲😯
⚫️ 灌汤京沪小笼包 - HK$26
✏️ 小笼包大大粒,一咬开就即刻爆晒啲汤出嚟🤣 入面嘅肉唔细旧,而且几嫩🤤 小笼包皮厚薄适中有口感,唔会一夹就穿冇晒啲汤🤣🤣
⚪️ 黑松露鲜虾饺 - HK$30
✏️ 呢碟黑松露虾饺真系三粒都好肥美🤣🤣 一咬落去好重黑松露味😍 而且虾肉都算多😆 食厌咗原味虾饺可以试吓呢款🤣
⚪️ 椰香黄金糕 - HK$18
✏️ 依家有得食黄金糕嘅地方买少见少😍 平时新年一定会食黄金糕嘅我一见到就即刻嗌咗😍 黄金糕一嚟到真系好香😍 食落去椰汁味好重,仲要好烟韧🤤
⚫️ 3.6牛乳太阳蛋 - HK$24
✏️ 下面系用3.6牛奶整成嘅牛奶布甸,而上面橙色嘅系芒果啫喱🥭 佢嘅芒果味唔重,我哋𠮶日都系问店员先知系咩味😂 而牛奶布甸好滑身😍 两样加埋一齐食唔会好甜🤤