2024-03-30 457 浏览
有日经过深水埗西九龙中心,都好耐无光顾啲老店。话时话呢间北京拉面店由我细个读书个阵已经在营业,突然间心血来潮就决定左系佢喇~店舖咁多年都系维持住呢个风格,墙身有好多京剧小面谱,每个面谱都唔一样细细个都几有趣。餐厅会有个待应帮你倒茶,茶杯都好中国风格个种蓝边白杯。茶系茉莉花茶黎,茉莉花散发出淡淡的香味几合适慢慢茗茶。午市套餐选择唔算多,有啲菜式只有呢间餐厅独有,价钱尚算合理。低糖紫米豆浆味道一般般,唔算难饮。热奶茶啱啱上枱个阵比较多泡泡,茶底算浓,质素尚可。花雕醉鸡呢道小食餐厅俾左鸡脾位我地,肉质都几滑淡淡肉,鸡肉有阵微微的酒香唔会喧宾夺主。但鸡肉份量唔算太多,有啲到喉唔到肺感觉。套餐的鳝糊饭应该是呢间餐厅的招牌菜,膳糊酱汁的味道甜甜咸咸好味几下饭。餐厅用啲比较嫩的芽菜,口感柔软无乜渣,碟𩠌都几多旧鳝鱼无乜鱼刺啖啖都系肉,鳝皮都爽口。菜饭要加3元,不过个人觉得一般般,因为饭里面的草青味比较重,要点叫白饭比较好。另一半叫左另一个套餐,拉面汤底都比较清淡,拉面质地唔会太淋都有少少弹性。反而配菜的猪扒有惊喜,炸得好脆味道唔会太咸,猪扒酱汁甜甜酸酸非常搭。套餐仲有个套餐小笼包跟,小笼包面皮厚度一

低糖紫米豆浆
低糖紫米豆浆味道一般般,唔算难饮。
热奶茶
热奶茶啱啱上枱个阵比较多泡泡,茶底算浓,质素尚可。
鳝糊饭(套餐)
鳝糊饭(套餐菜饭)

蜜汁猪扒汤拉面(套餐)
招牌小笼包4件(套餐)
套餐仲有个套餐小笼包跟,小笼包面皮厚度一般,里面汤汁唔算多,肉馅比较清爽唔会有个阵肥肉的油腻感。作为招牌菜的小笼包味道唔算突出。
做返个总结,餐厅环境坐得算舒适,毕竟系老店多多少少有啲年代感。待应反应都算几快有笑容。菜品味道质素虽然唔太突出但主菜有惊喜,卖相都OK,价钱有少少偏贵。偶然黎呢度都可以试下其他菜式,赞
2024-03-29
鳝糊饭(套餐)
蜜汁猪扒汤拉面(套餐)
招牌小笼包4件(套餐)
  • 鳝糊饭
  • 蜜汁猪扒汤拉面