2008-03-04 15 浏览
𠮶日HONEY生日入西贡食饭,无意中发现有间新开嘅餐厅,见门面装修几靓,门口又有MENU睇下,D价钱唔太贵就胆粗粗入去试下,餐厅女经理介绍点咗吞拿鱼扒三文治、磨菇火腿扁意粉、蟹肉让青口及苹果挞。等嘢食嘅时候,见个洋人饮紧杯啤酒好似好(正)咁,D啤酒颜色唔系清澈可见𠮶种而系浊浊哋,唔系平时超市买到𠮶D,HONEY都要左杯,因为我平时系唔钟意饮啤酒𠮶D人,HONEY叫我试左D又真系几好饮一D都无苦味,到食三文治,估唔到个吞拿鱼扒三文治块吞拿鱼扒食落好似牛扒咁有肉汁同几有质感味道唔错架,伴碟D薯条劲好味,佢哋唔系用茄汁点架你用自制沙律酱伴食,唔错,个青口几野味,用呢送啤酒一流,个扁意粉个汁就杰咗D,D磨菇同火腿都几好味,不过可能系白汁关系,食到尾都几(漏),好在有HONEY分担下,都食得晒,最后食甜品苹果挞,卖相同出面食𠮶D好唔同,佢系一个直径约6寸圆形酥皮青苹果挞上面加个云尼拿雪糕球(因为卖相太精致,挂住食唔记得影相),因为佢系用青苹果做所以酸酸哋几醒胃,刚好解咗之前扁意粉(漏)嘅感觉,食完舒服晒。呀餐厅年轻老板重请我饮咗杯酒,入口有D菠莝萝味,几好饮架,问老板只酒叫咩名堂,佢话叫Okapi special。成餐饭我同HONEY都好满意,HONEY话值得再光顾,因为除咗D食物OK之外就系餐厅入面提供好多贵价嘅关于装修建筑嘅杂志,连图书馆都无架,HONEY话下次假期来LUNCH净系睇杂志都低番。重有食物份量都几大建议多几个人分会好D。
吞拿鱼扒三文治
磨菇火腿扁意粉