2006-08-22
今日约咗个旧朋友食饭, 谂住揾间好坐d, 食得舒服d, 食完仲可以倾下计o既餐厅, 但好明显我地今次拣错咗.12:38pm先入座, 2分钟唔驶就泥到一枱都系𩠌, 饭都未食完就上甜品, 甜品都未食完就攞张单埋泥催埋单, 俾完钱都坐唔够几分钟就有个黑面waitress过泥话"我地好多客等, 可唔可以快d", 讲完就连随带几个客企系我哋张枱到等. 哗!你估呢到茶餐厅呀, 叫几个人企隔离等位. 我地望望只表, 先1:15pm, 但我地见既然有客等, 咪谂住饮埋啖茶走啰, 点知茶都未到口, 又有另一个黑面waiter走泥话"你地可唔可以快d?". 我地前后都系食咗35分钟, 坐多阵系咪唔得先. 咁巴闭, 咪写张纸系门口讲明"食完请即走"或者"限定35分钟内交枱"啰.去到门口, 见到都唔够10个客等紧位, 乜咁叫好多客咩?老实讲, 呢到加埋一成$5x一个餐, 呢个价钱系湾仔大把选择. 如果早知食得咁赶头赶命, 去茶餐厅好过.