2018-09-09
第一次帮衬呢间西餐厅已经大约系十年前, 𠮶阵系朋友介绍, 夜晚去到要排队一段时间, 先有空位。十年前食过乜嘢已经唔记得, 但系呢几排午饭时间都有帮衬佢, 对比起隔离比较新嘅星马泰餐厅, 午饭时间去到,多数都唔使排队已经可以入坐。今次特地为佢写食评, 系因为真心觉得呢间餐厅啲嘢食好好食, 份量够。 佢午市嘅餐牌日日唔同, 基本上 set lunch选择会有沙律,冷盘类,意粉,焗饭, 猪扒同牛扒。 即使你选择沙律, 金船长出品嘅set lunch沙律 一啲都唔马虎, 之前有朋友食过佢嘅麻酱日式乌冬沙律, 无论味道同埋相都系五星级。午市套餐会有餐汤同嘢饮, 如果𠮶日系海鲜忌廉汤, 佢嘅海鲜配料系好多, 有八爪鱼粒蚬肉等等, 今次主菜叫咗炒蕃茄干鲜菌意粉, 味道唔错。 朋友叫咗猪扒配薯菜, 猪扒足足有两大件。其实喺香港, 饮食竞争咁大, 能够屹立不倒多年, 一定有佢嘅原因。 而金船长可以做到而家, 佢食物嘅质素有一定嘅水准。