2017-04-24 770 浏览
好少系 OpenRice 写食评,因为平常食既,都系人多,食评好,所以好味都是理所当然,没什么好写。之前一直都有留意呢间餐厅,因为厨师班底有来自 four season hotel,但因为太偏远,所以一直冇试。今天终于鼓起勇气,出发。订位比相像中混乱,原先 book 左 23号,6:30,已经再三提醒是星期日,23号(我的纪念日,不可能记错吧),之后电话收到 SMS 话 21号,我立即打电话去再提醒是23号,不是21号,亦已经收到 SMS 是 confirmed 23号,可惜最后还是错.....21号晚打俾我,问我到未.......汗............😅讲返正题,还境比相像中大,干净,仲有条保龄球场系中间。至于食物质数,可以话非常合格。先有一篮热辣辣的面包,非常松软,好耐未试过「送」既面包咁好食。跟住再黎 Tuna tata,有小小冰,可能未解冻完,仲有小小咸,不过可以接受,都算好味。之后再有 Caesar salad,合格,dressing 控制得好好,不太多,有D真系会 一 pat pat。之后到叫左 亚枝竹菜汤,我其实好少饮菜汤,但呢个汤,无论浓度,味道,材料配合得好好,我
讲返正题,还境比相像中大,干净,仲有条保龄球场系中间。至于食物质数,可以话非常合格。先有一篮热辣辣的面包,非常松软,好耐未试过「送」既面包咁好食。跟住再黎 Tuna tata,有小小冰,可能未解冻完,仲有小小咸,不过可以接受,都算好味。之后再有 Caesar salad,合格,dressing 控制得好好,不太多,有D真系会 一 pat pat。之后到叫左 亚枝竹菜汤,我其实好少饮菜汤,但呢个汤,无论浓度,味道,材料配合得好好,我们只点了一份,餐厅自动split 左2碗,一份份量足够二人。惊喜位,系饮汤中,待应竟然自动再上一篮热辣辣面包,非常窝心,还有,男待应非常有礼,我会再帮衬及写今次食评,都有小小成份因为服务态度真的非常好,感觉好舒服。
到主菜,叫了芝士带子意大利饭和羊架。risotto 煮得好正宗,带小小硬,不像出面一般的软绵绵,好似食粥咁,带子爽口,一点雪味都冇,仲好大粒,芝士味浓厚,好好好味,芝士迷不能错过。至于羊架,点了5成,可以话 four season hotel 做过的厨师,是真的,控制得好好,唔「un」,一切就开,配菜梗加有得加分,因为用蕃茄煮的杂菜,说实话,仲好味过羊架(利申,我是蕃茄迷)。
最后,甜品叫了心太软。不太甜,只可惜雪糕太细旧,一啖就冇左。哈哈。
今晚一共食左一千多少少,感觉非常良好,唔嘈,人少少,又可以倾下计,食物质素好好,价钱又唔太贵。侍应非常有礼,有耐性,对上次有咁既侍应服务质素感觉系 Amber (2个人食左5千的餐厅😂),仲有免费泊车两小时。
菜汤
沙律