2018-03-15
今日刚刚喺长沙湾见完个客,顺便去明爱医院探个朋友,经过一个餐厅门口,几骨子几靓,以为佢系cafe,睇清楚门口个牌,原来佢哋有面,有饺子食。咁就入咗去试下,跟住有个靓女走埋嚟介绍有乜嘢食。佢话今日有个special叫药膳牛腩,可以跟米粉乌冬、关庙面和刀削面。我都唔知咩叫做关庙面,所以我就叫咗药膳牛腩关庙面试。原来关庙面系台湾面,我而家至知。唔试由自可,一试不得了。而家外面啲牛腩做得好硬,好难赵,无以前做得咁腍,咁绵。但系佢煮得好好,而且啲药膳味入晒牛腩里面,但又唔会太浓。靓女叫我先试个汤,佢话呢个系羊肚菌汤,冇落味精。我试后,真系好好饮,全部饮晒。外面好多餐厅都话冇落味精,但系我饮完之后都会好口渴,但佢哋唔会。为咗证明我冇讲大话,我影咗before and after啲相。除咗面和饺子之外,我仲见到隔离食紧三文治和蛋饼,啲三文治唔系外面的茶餐厅三文治,系用欧式面包夹成嘅三文治,好鬼酒店feel,但系因为唔系我食,所以冇影相。仲有人买咗佢啲面包走,佢哋话啲面包系自己做。个靓女同个客倾咗好耐,但我唔明佢哋讲啲乜,但系好似好专业。我下次一定要嚟试下佢哋其他嘢。呢间餐厅真系值得推介。