2024-01-07 686 浏览
走进「四点金」,就感受到满满嘅潮州气氛,装修简洁得来温馨得嚟。坐低唔够两分钟,一盘炸得金黄起起哂脆嘅煎蚝饼先上,攞一啖,蚵仔鲜味够哂撑,外皮嘅薯粉焦香得嚟唔腻口👌。然后,杏汁白肺汤端上嚟,一啖汤落肚,杏仁香甜得嚟唔死甜,汤水幼滑配上白肺嘅软绵绵,简直完美!当晚仲有个大惊喜,冻乌头鱼滑得不得了,重点系件件肉都冇骨。😲食到呢道菜,真系令人想叫声「正啊」!边食我仲忍唔住赞佢哋津白做得好,清淡蔬菜都能做到鲜美爽口,正宗港式食法要咁。而我个人最钟意嘅,当然系胡椒猪肚汤了,温润嘅猪肚搭上胡椒薄味,暖笠笠真系好过瘾。虽然汤稍咸,但𠮶实在嘅口感令人记住。搅到最后,人人都呷得满嘴油光,称赞连连。记得食完记得拍个掌啊,真心嘅香港味喺度!👏🎉