2018-04-03
一路都几欣赏泰国菜香辣的味道,今日去开深水埗买电脑野,就见到附近有间泰国餐馆,行到累累的我,就忍唔住行入去饮返杯冻饮,顺便解决肚仔的呼叫。左边呢杯系龙眼冰,又甜又冻正系我所需。另外,男朋友都叫左个冻冰冰的椰青。先叫左份泰式肉丸波波,一份有四粒。每粒肉丸波波都酿左泰式香料及肉碎系入面,之后炸到外皮金黄色,钟意食热气野的你就一定不能错过。另外我们仲叫左一份青芒鲗鱼沙律,一上菜时,见到份量非常之大~~ 系鲗鱼上放上满满的青芒泰式沙律!鲗鱼先炸香再切件,上面再加上青芒果、果仁,并淋上泰式酸辣汁。鱼皮脆脆,但鱼肉唔干,加上酸辣的汁及配料,非常开胃,难怪咁多枱的食客都被我枱上的鲗鱼沙律吸引住。此外我们都叫左一份泰式青咖哩鸡,好欣赏餐厅会用火Heat住咖哩,火喉刚好,就算食到尾都唔会冻左。鸡肉无骨之余,肉质都几嫩滑tim!餐厅唯一不足系无薄饼,不过就有芝士糙米法包。为左唔想浪费咖哩的精华,所以都叫左一件。用糙米包一点,超好挂汁,加上法包上的芝士,味道变得更Rich更Creamy!系意料之外的好食!食得咁多浓味野,叫左碟菜去Balance下。呢碟马拉盏炒通菜。菜炒完唔会太老,味道还可。食到尾,就叫左
先叫左份泰式肉丸波波,一份有四粒。
系鲗鱼上放上满满的青芒泰式沙律!
鸡肉无骨之余,肉质都几嫩滑tim!
食到尾,就叫左一份芒果糯米饭黎做结尾。椰浆稍为甜左少少,不过暖暖的糯米饭配埋甜甜的芒果,都系满意的。
钟意我的分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,甚至吃掉整个宇宙!(哈哈)