2019-05-10
同事早前提议到观塘午膳上网揾左一阵见到呢间好评如潮既工厦泰菜友人提醒就算食lunch都一定要事前订位 walkin系唔会食到于是者就订左lunch hour黎试试系咪真系咁好味餐厅地方唔大 但都有几张大枱1:00 准时到达 座无虚席即使系lunch订位 都好贴心咁系座位上面写左我地既名 即刻加印象分以lunch黎讲 其实唔算平 不过观塘既工厦好多都系有质素既特色餐厅 所以呢个价位都可以接受因为我地都有成6个人 样样都想试下 最后我地嗌左6个餐share食第一样上既系黄咖哩牛腩配白饭佢侧边有D好似忌廉咁既白汁 因为捞埋落D咖哩到唔系好食到咩味但个咖哩真系超级好食!!!!! 完全符合我既口味平时本人爱好青咖哩 因为钟意佢甜甜地好开胃呢只黄咖哩偏向少少似青咖哩 又系有阵甜味 但又食到咖哩既香味用黎捞饭真系一流牛腩好林 完全唔un 呢道菜真系好吸引到我 完全值得比5星大虾炒金边粉系香港一直食唔到令我印象深刻既金边粉好似整极都无泰国既个重香口呢间都唔例如味道偏淡 同一般泰国餐厅既金边粉差唔多烤鸡青木瓜沙律配白饭青木瓜沙律既酱汁略嫌味道唔够 但分量几多烤鸡有惊喜 好嫩滑上面有D疑似泰式辣酱既酱汁同
于是者就订左lunch hour黎试试系咪真系咁好味
上面有D疑似泰式辣酱既酱汁同D鸡味道好夹
泰式烧猪颈肉饭
烧猪颈肉唔错 唔会un 好入味
跟配既酱汁微辣 但又系同猪颈肉好夹
(友人话原来食烧猪颈肉捞檬系唔会有呢只汁的)
不过如果白饭有配上少少汁就好
因为烧猪颈肉都算干身 如果饭又无汁的话好似dry左少少