2021-04-18 127 浏览
住将军澳的好处系基本上想食咩都会揾到~今次同屋企人去食中菜,专诚嚟到康城The lohas,知道呢间中菜馆食北京上海菜,仲有北京填鸭,所以过嚟试吓!我们主要点了「一鸭三食」,首先出场的是鸭肉云吞汤:奶白色的汤底配上中式云吞和滑嫰的鸭肉,闻起上嚟特别香浓,好足料。食上海菜点少得食上海小笼包~皮薄涵靓!食的时候要小心夹起,以免弄破小笼包的皮,里面嘅汤就会漏出来。第二食是椒盐香酥鸭架。爆多炸蒜同洋葱炒起来非常惹味,鸭架亦炸到一咬就脆,虽然无乜肉,但依然食唔停。重头戏当然系烤鸭,事前已将鸭肉和鸭皮分开切片,加放在一块块饼上,包著八款配料(蒜蓉、青瓜、哈密瓜、火腿条等)鸭皮皮下脂肪少,食得多都唔会腻!最后仲加了脆皮牛肋条!一上菜的时候的确被吓到,无想过呢个份量系有咁多,外层肉香脆而带点甜,好特别,好想叫碗白饭!