难以想像一家餐厅完全无餐牌都可以做到客似云来,仲要系愈夜愈精彩!英记油渣面一向是大角咀出晒名嘅油渣面,由旧舖做到新舖依然咁多人每次去到阿姐都只会问两句:几多位?大定细?呢两句「名言」简直系英记通关密码,识唔识答就已经可以知道你系唔系熟客!首先讲下油渣面,油渣名副其实系炸完猪油嘅渣相传几十年前,啲人好穷无钱买肉,啲厨房佬又唔想浪费食物就会将肥猪肉炸晒啲油后,将啲渣加面平价卖畀人所以正式嘅猪油渣系唔会肥,亦无咩油,只系仲有小小油香味加上冬菇、莞茜、葱、菜莆同好似上海粗面既面条,就系一碗正嘅油渣面而英记油渣面:汤底:鲜甜,有冬菇味油渣:水准飘忽,第一次食嘅时候炸得好干身,好有油香而唔肥,可惜今次唔知系咪太多人去,炸唔切油,个渣唔够干,仲有小小肥肉面:喜欢粗面嘅人都会钟意,每条都系四四方方,比较硬身,如果钟意腍身面就可能要同阿姐讲声另外,可能一面唔够走天下,依家英记推出小食,当晚有炸芝士肠同鸡翼,我只系试左芝士肠,普通嘢,但当多个𩠌都唔错,而且好平$5有5条,同行人亦叫多一份油菜,价值$11如果行过大角咀,想简简单单食一餐,或者你有选择困难症,可一战!

每次去到阿姐都只会问两句:几多位?大定细?

首先讲下油渣面,油渣名副其实系炸完猪油嘅渣

相传几十年前,啲人好穷无钱买肉,啲厨房佬又唔想浪费食物

就会将肥猪肉炸晒啲油后,将啲渣加面平价卖畀人

所以正式嘅猪油渣系唔会肥,亦无咩油,只系仲有小小油香味

而英记油渣面:

汤底:鲜甜,有冬菇味

细碗油渣面
2016-11-12