只睇 openrice 食评,好多食客大赞好味道、碳炉够原始又特别,及略略提过下舖头位置处于巷仔中。真系未去过都想象唔到环境十分恶劣,我都系第一次行到去都会犹豫帮唔帮衬,有想逃走既感觉。后巷、坑渠、水氹、垃圾、残破。依家连碳炉都取消左,环境又呕心,食物味道又一般,服务又麻麻,海鲜又非常贵,不过真系有好多持别既食材,如牛鞭、牛波子、鱼春、鲨鱼肉,等等。四川酸辣汤底,最初朋友想要醉鸡,但我一心想试特别野。个酸辣汤酸就好够酸,不过唔够辣,酸味好抢。配菜有少少什菜、酸菜同硬豆腐,味道都系一般,不推介。大蚬,无火 gas 炉慢烤,个炉得约 50% 位置有火,火又慢,真系等到唔耐烦,好鬼无瘾,见隔邻枱火势红红,话咁快就有得食,食饱埋单,但我地都未到中场。大蚬都好新鲜,全部都仲识得郁架,但养得未够,依然好多泥好多沙,味道都好鲜甜,又大只。无碳炉、个 gas 炉又无咩火,我就周身火,烧好耐先烧熟,仲要每次烧得两三只,要不停咁帮佢地掉位,食到一肚气。( gas 炉的试练 )烧大蚬,好新鲜,睇吓佢钟于开口大叫快啲食我啦 ﹗等成十几分钟,顶 ﹗都未试过咁鬼耐,个 gas 炉无料到。睇吓几鬼多泥同沙,要揾水冲

烧大蚬,好新鲜,睇吓佢钟于开口大叫快啲食我啦 ﹗等成十几分钟,顶 ﹗都未试过咁鬼耐,个 gas 炉无料到。睇吓几鬼多泥同沙,要揾水冲冲去先可以放落口,淡鬼晒。

虎虾,游水虾,劲生猛活跃,系只碟上面系咁郁,想逃走,好采全部都用竹签串住,唔走得去边。好多膏呀,美味。虾肉味浓,弹牙鲜爽,系整顿晚餐最正既食物。

贵妃蚌,超级巨形,同我手掌差不多大,劲重手。花左好长时间用个无火 gas 炉烧熟佢地,无落任何调味料,点解咁咸既,真系好咸,海水味好重,肉质虽鲜嫰,但实在太咸,到底食肆系用天然海水定人工海水养呢?

本地活墨鱼刺生,无咩味道,口感就好爽口好新鲜,啲须既吸盘仲吸实只碟架。生食好淡口,灼一灼加少少豉油,口感爽,味道鲜,煮完仲好食过生食。原本系活黑鱼三食,黎左两样,仲欠碟墨鱼滑,问个阿叔,佢居然话片仲好过墨鱼滑啦,今日无墨鱼滑供应。我讲紧欠我地一碟墨鱼滑呀,唔系 order 一碟墨鱼滑呀,咁我条墨鱼去左边呀?到最后都系无比返碟黑鱼滑我地,谷鬼气。( 消失的墨鱼滑 )

鸡子,用花雕浸住,食落有淡淡酒香,不过不失啦,但似乎浸得过龙,有些微过腍,弹性不足。

手切本地肥牛,睇个卖相已觉唔多掂,瘦猛猛咁,食落真系一般街市普通货式,无咩牛味,又鞋又靭,唉。

美国肥牛,因试左个好唔掂既本地手切,所以专登叫其他试试。个卖相都好搞笑,真系未见过切都成个壳咁,哈哈。比手切本地好少少啦,都系唔好得去边架喇,只系较滑较有牛味啰。

鳝片,似乎系白鳝碌唔系片㖞,个 menu 有误导之厌,碌系有骨、片系已去骨同切双飞,差好远㖞。朋友们坚持全部烧,唔烚,无所谓,就烧黎食啰。睇相以为好大条,其实好细条架乍,不过都够肥,所以烧起黎都有足够鱼油,够晒香,食落肥美,皮烧得香脆咽靭,正呀。

象拔蚌刺生,又比阿姐误导,佢话象拔蚌仔,我地仲以为系连壳既细只象拔蚌仔,原来佢系话紧细只象拔蚌,唉。完全唔掂,淡到近乎无味,又唔够爽脆,返而烚左仲好食过生食,唔掂。

鱼春,劲开心呀,居然有鱼春供应,我最钟意食鱼春。阿姐教路话要捞埋佢地既秘制酱料先可以烧。烧得干干的,好香口又甜美,几好几好。我较为喜欢烧得湿润,但朋友们喜欢好干的呢,各有各好。( 混酱鱼籽的背叛 )

鲮鱼滑,完全唔胶,烚完食落口感死实,差。

午餐肉,简直系全晚既灵魂,如果无佢就真系无啖好食。

埋单总数 HKD1400,三个人好贵呀,一啲都唔值,写左咁多编食评,今次系第一次全部比 1 分,劣得紧要 ﹗

四川酸辣汤底
大蚬