2021-11-20
元朗岀名多好野食~今日星期日落到元朗,紧系唔小得揾下正野食啦🤤. 今次去左食羊肉粉🐏系香港,羊肉粉专门店真系比较少见。呢度除左最普通既羊肉片、羊腩、羊杂之外...呢度仲有比较重口味既部份可以食得到,例如:羊眼、羊脑、羊睾丸、羊鞭汤…羊羊重度爱好者既朋友相信呢度就至岩你啦!😏一场黎到,当然唔少得叫返一碗羊肉面($49)食下啦。先饮一口汤底,用上大量羊骨药材淆制,浓而不骚、清爽甘甜、不油腻。咬一啖面,面质颇滑但略为煮久了一点,我比较中意带小小咬口既面质😛。 再食一啖羊肉,羊肉份量都唔少,有6-7大片,羊肉切成薄薄的一片片,嫩而不柴,而且无羊骚味~怕羊骚味嘅朋友可以放心一试。🤟唔怕辣既朋友可以加埋生蒜一齐食,别有一番风味。除咗羊肉粉之外,另外仲叫咗牛肉串($12)同羊肉串($12),火候恰到好处,表面烧到香脆,内里依然鲜嫩,再洒上孜然粉和辣椒粉,香气四溢,羊肉与羊肉之间有一块油脂,食起黎亦特别滑嫰。好食!对比起羊肉粉&串烧,羊肉肉夹馍($35一个)就比较普通了一点。包身略烤过系几香口既,但同时都比较干。羊肉炒得唔够香,而且太多油啦,所以食完都觉得有啲漏呀😣