2005-08-20
睇完一个极失望的kt exhibition后,honey就带我o黎佢朋友fit的法国餐厅。原来旧址系cwb,以前成日经过都未试过。系soho区中,佢呢间装修较为普通,地点位于街的尽头,可能系weekday同落雨的关系,所以唔算多人。见其他客食海鲜并盘好正好大份,不过我o地女仔都不大兴趣,因为谂住之后食甜品,只叫了一个set dinner share食,同每人一客煎鹅肝。先o黎餐包,系法包,我估系来货的没有特别,不过佢自家制的无花果酱就好清甜。Set dinner先o黎沙律,都是一般的沙律菜,不过特别在有几块一大片的大蘑菇。再来一个蕃茄汤share饮,好甜好甜,原来系有机蕃茄来做的,而且完全冇加糖调味。香煎鹅肝-鹅肝本身几正,做法唔错,外层煎得几脆,而内里亦好溶化,不过d配汁就甜了少少。Set dinner主系选了鲜杂菌意大利面,系主持人推介,系用原只大黑蘑菇搞成的,话每个客人食过都赞好,先睇个相买一d都唔吸引,仲几核突一pat pat墨绿色的酱,初时都有d惊。点知一食落口就爱上,好浓郁的蘑菇味,少少creamy,但没有腻的感觉,而意大利面虽然唔系自家制,但爽口弹牙与蘑菇酱非常之匹配。之
原来旧址系cwb,以前成日经过都未试过。
之后set dinner的甜品,我o地拣了玫瑰花雪榚,味道好清香清甜,仲有好碎碎的花瓣系里面tim,唔似其他舖头的玫瑰花雪榚有阵药水味,味道好假。而主持人就送多了两款甜品,一个系椰子雪榚,系劲多椰丝蓉,可能不太好椰子产品,所以不太接受。第二款甜品系朱古力布甸,学blue moon话斋非常袖珍。而味道方面香蕉味太重,盖过朱古力味,不过质感唔错。