2015-12-27 666 浏览
船河前急急整个出前一丁醒醒神先!Continue 出前一丁马拉松,宵夜五香肉丁日版出前一丁,依家再黎早餐出前一丁!基本上每年只有夏天先见到我系西贡出没,船河季节麻,最爱出海 relax,今次难得相约几位老友齐齐食早餐,因为我多数独行,机动力会高好多。今年市道好差又咩都加价,人工就无加,搞左几次船河最好𠮶次都要蚀 $2000 啰,阴功!太阳蛋肠仔云南肉酱捞出前一丁,居然系面底先到,其他咩都未到,连汤都未到呢!跟捞面既清汤系用返原装汤粉开既,好事黎既。但有无谂过用只细过饭碗既碗子开一包汤粉会咸死架呢?深啡色既汤底,碗底都睇唔到,咸到饮唔到!落少少捞捞个肉酱面算喇。劈云南肉酱都超咸㖞呀,应该系甜架麻?咸到头痛呢!饮啖水漱漱口,三扒两拨格硬倒晒落肚算喇,咸到拿住块面呢!食完个超咸面个肠仔蛋刚到,回一回气先。炸肠热辣辣送到,急不及待塞入口,又干又硬,咩牌子呀?仲要激咸,想咸死我咩!咸咸咸,咸肉酱、咸清汤、咸肠!最正常最好食系只太阳蛋喇,暖暖地,只系油淋淋啰!我都话走包咯,浪费食物。太阳蛋肠仔五香肉丁出前一丁,至尊咸肠硬肠既混合体,其实炸得香口又滚热辣,但味道咁咸顶唔紧呢。太阳蛋好油啊,不过蛋白滑

太阳蛋肠仔五香肉丁出前一丁,至尊咸肠硬肠既混合体,其实炸得香口又滚热辣,但味道咁咸顶唔紧呢。太阳蛋好油啊,不过蛋白滑滑微㶶香口又够暖,蛋黄味都有淡淡甘甜,合格。我都话走包咯,朋友们已各有多士食唔落多一件,浪费食物呢。

order 捞出前一丁就黎个超浓缩碗仔清汤咸到苦,依家叫汤面就大大碗汤淡如水!面条略腍不过份,可以接受,淡口汤底有五香肉丁辣汁扶一扶还好,都有点微辣,挂上大量汤啜入口,还满意的。肉丁份量少,肥膏多而瘦肉少,油淋淋呢。

依位新黎阿姐态度麻麻,直头差!无表情兼唔出声,仲要大力飞张单落枱,傻那左,唔想做就返屋企啦!连单都落错埋,我要双太阳啰,离晒谱。新黎阿姐态度恶劣,张枱又细又顶手顶脚,野食又等得耐!早知去日本餐厅啦,如果唔系怕无位都唔会走黎德兴啰!

太阳蛋沙嗲牛出前一丁,人家要双春依家变单春边够饱呢!帮衬左好几次即食面,首次试沙嗲牛肉。仲咩落生葱架?玩咩!又要我续粒挑走去,好明显系潮州面档出品,唔系水吧。自家沙嗲牛肉黎㖞,唔系罐头货,有 heart。沙嗲牛肉好重香茅味而带微弱沙嗲甜味,真系好有创意。鲜牛无乸过,纯天然质感软棉但略为干鞋 over cook。太阳蛋非常正常,够热、滑溜,蛋黄甘香。

面条稍为腍左少少,爽一点更开心。汤底淡而无味、太多水喇,唯有队辣椒油比返少少味道。辣椒油香但唔辣啰,麻麻地。埋单闪,一肚气离开,可能无下次喇!

太阳蛋肠仔云南肉酱捞出前一丁
太阳蛋肠仔云南肉酱捞出前一丁
太阳蛋肠仔五香肉丁出前一丁
太阳蛋肠仔五香肉丁出前一丁
太阳蛋沙嗲牛出前一丁
太阳蛋沙嗲牛出前一丁
2015-10-04
$40 (早餐)
  • 太阳蛋