2019-09-19
🎐终于来到这天,熊妹一行六个妹子两个月前说好的《Mirage》Summer Afternoon Tea,因为恒生信用卡💳半价优惠,需要提早两个月前预订先有位,咪话唔夸张。📌3️⃣点准时开波,3点前黎到都要系大堂门口守候。🕴🏻📌果真好受欢迎👏🏻,是日全场系爆🈵,坐无虚席,而且全部都一定系预先订位的📞。📌大家都系慕名尝尝呢款芒果狂热夏日下午茶。4款咸点,6款甜点加2款松饼,包饮品一杯,典型英式下午茶的餐单。📌简单的英式三层架,三只大碟装著下层咸点,中层英式松饼同上层甜点,非常正宗的摆法,再跟上一杯芒果布甸,成款下午茶以芒果🥭为主题,黄甘甘,十分夏日感觉🏖。📌high tea多过食饭的熊妹知道正式品尝英式下午茶应该由底层到食到上层,即由咸食到甜,符合平日进餐的逻辑,食完咸食仲有饭后甜品🍮。下层- 咸点大虾青芒果沙律(左下)大虾🍤虾肉非常爽口,煎烤过非常入味,鲜味都几出,底下有粒粒青芒果粒垫底,配撘几清新。咖哩泡芙配芒果酱 (左上)成件事就系咖哩角,泡芙酥皮脆脆,包住咖哩馅,点上芒果酱,带点酸酸甜甜,唔错。布袋芒果芝士冷汤(右二)一个玻璃杯仔装著的一碗冻汤,布袋芝士系英文burrata chees
📌3️⃣点准时开波,3点前黎到都要系大堂门口守候。🕴🏻
大虾青芒果沙律(左下)
咖哩泡芙配芒果酱 (左上)
布袋芒果芝士冷汤(右二)
一个玻璃杯仔装著的一碗冻汤,布袋芝士系英文burrata cheese的释音,系一款芝士名,比较厚实杰身的白芝士,芝士味本身唔系好重,淋入酸酸甜甜的芒果汤里面,又带点咸味,成件事又咸又甜,有少少怪,唔知应该当汤饮定当甜品芒果汁咁食🤷🏻♀️。
火腿芝士手指三明治
就系一款最普通不过的三明治🥪,夹杂著火腿片同芝士片,熊妹又觉得几好味㖞,简单就是美,咸咸地再连无味的白面包🥯一并食,非常饱肚的一款小食。好多时三层架下午茶不能单单只有甜品,都要有一两款饱肚的茶点,就好似三文治。
芒果杏仁松饼
📌一如既往,熊妹依然觉得松饼就系整个下午茶的灵魂,所以一试便知龙与凤🐲。
芒果味就唔系好食到,杏仁相信讲紧用杏仁粉整成,成件事就似系牛油松饼多啲。都几松化,但牛油味未算好重,都系要靠靠侧边的果酱同clotted cream提味。
一啲都唔吝啬的奉上两款Bonne Maman 的樽装果酱,好足本㖞!一款系必备的士多啤梨味🍓,一款系桔橘味🍊,酸酸甜甜,系一款经典的英式茶点。不过熊妹始终都系钟情于clotted cream🍼,奶油香味更能带出牛油松饼的清幽。
朱古力红莓松饼
一旧黑黑实实的立方体🍫,朱古力味都食到,但配合上红莓粒有点怪,始终朱古力已经有味,用上带酸甜的红莓就唔系好夹,如果加上朱古力粒应该会更加好味。
芒果热情果马卡龙(左一)
📌熊妹发现马卡龙系近年被列入下午茶不少得的甜点之一,系比较受欢迎的新派甜点。不过熊妹就麻麻地好喇,始终觉得太甜。
呢款芒果热情果酱的马卡龙又ok wor!终于唔系蛋白霜得个甜字,而且热情果酱又酸酸地,真系好夏日清新feel。
夏威夷坚果芒果挞(左二)
白𠽌𠽌一件挞仔🥧好吸引㖞😍。原来系蛋白泡沫,好有空气感,内馅有的系芒果酱,夏威夷坚果就唔系好觉有,挞皮好脆口,几好味。
芒果乳酪慕丝(中间)
芒果不嬲同乳酪都夹的,不过芒果味唔系好浓,慕丝都算细滑,味道偏甜少少,可能怕芒果味酸都会放好多糖去调味。
万丽芝士蛋糕(右一)
好惊喜㖞!非常厚实浓郁的纽约芝士蛋糕🍰!仲加上一块万丽海景酒店🏨「R」的朱古力字牌,更突显呢款系招牌菜,赞!
柚子饼(右二)
好的㪣🎲的柚子,仲加上一片朱古力柚子叶,下午茶最吸睛就系呢啲用心制作的小小茶点。
柚子入面系慕丝,外层系朱古力皮,形成偏甜风味的外脆内软,柚子味就唔系好食出,味道都系酸酸甜甜咁,有块饼干🍪衬底,几香口。
最后压轴出场的系最后的餐后甜品,芒果布甸。
成个afternoon tea set终于食到的新鲜芒果喇,唔酸的,天然的甜。
布甸分两层,用玻璃酒杯装著🍸,能分明地看出布甸的层次,美美的。面头是椰奶布甸,非常重椰香味🥥,下面是芒果布甸,芒果味都出,两层布甸质感好幼滑,又可以一次过食两层,椰奶同芒果味道都好夹,
📌享受完快乐的下午茶时光,步出酒店已是黄昏时份,望著湾仔码头,熊妹灵机一触💡,带著五个妹子坐船⛴到对面岸尖沙咀码头欣赏维港的日落景色🌄,难能可贵的友谊,得来不易的假期,以难得一遇的美景完美地划上句号。💯