2017-08-05 2862 浏览
琴晚同一大班朋友去南洋酒店间老雪园食饭,食上海野!食物质素非常之唔错!而且地点方便,装修又靓!上海菜俾人嘅印象就系好甜好浓味,但真正嘅上海菜其实并唔系咁样!首先要讲下呢个芝麻大饼,由于成个OpenRice都激赞,我冇理由唔试吓!点知都几失望,芝麻葱油大饼上面啲芝麻系多,但系冇蜜糖味,唔够甜唔够酥脆!葱油饼精粹系葱油够香,但呢度就一般,只可以讲佢料好足,但味道就一般啦!反而呢个生煎包有惊喜,咬落去虽然汤汁唔多,但啲肉都系有汁嘅,包嘅皮唔系好厚,分量亦都可以足!呢个熏蛋,我平时食糖心蛋系好唔同架,佢有好香嘅烟熏味,朋友食到烟肉嘅味道!钟意食醋嘅人,一定唔可以放过呢个清炒虾仁,因为加左醋之后味道就唔同左,好似食咗一个新嘅菜式!素饿炸得好好!唔会太多油,一咬即刻碎,脆过食薯片!加左喼汁食又提升一个层次!麻酱云吞喺呢度招牌菜之一,花生酱嘅味道包围着个口,再配上新鲜嘅蔬菜,清脆口感,难怪见到每围都叫一碟!全晚最好食,应该系呢个黄金虾,黄金虾俾人感觉好油腻,而且通常啲蛋黄酱会留系只碟度,但呢度嘅黄金虾,蛋黄酱包袱住只虾,虾非常之爽脆,两样混合起上嚟,减少左油腻感!甜品方面,我仲食咗呢个紫薯,用糖醋嘅

甜品方面,我仲食咗呢个紫薯,用糖醋嘅方法去做都系第一次试,异常地夹!我觉得比起食拔丝更加有趣!