2016-04-12
今朝一早起身,谂住食个靓早餐醒下神然后先返工。路过湾仔呢间冰室,见到好多名人都慕名而来,当然要一试啦。当我入到去之后还未坐好,更加未有时间了解下个餐牌有乜食,个伙记已经即刻揸住支笔,企系我隔离,问我食乜,显得不耐烦,想第一时间同我落单。(不过我见佢同啲熟客就好友善)我连忙叫左个鸡扒炒蛋面跟一杯热奶茶既餐。唔似一般冰室或者茶餐厅既set咁多款式,但心谂廿几蚊个早餐,又有名人赞好既餐厅,会差得去边。食物一到,我心知不妙系我面前既系一块只得大家乐一半份量既炒蛋和鸡扒(鸡皮就好大块但无乜肉,好神奇),鸡扒浸到湿哂,份炒蛋又有黑色「㶶㶶」地,又好「嚡霎霎」(如图)。但又谂起,廿几蚊,有个面,又有杯野饮,都算系咁啦。。但当我一见到个好似未熟既公仔面,啲面白到好鬼胶既时候。那一刻,我真系无咩意欲想试。当然如我所料,非常难食,个汤底完全无未。个面完全系有啲生既感觉。之于杯奶茶。。。我更加唔识形容系咩味。个份鸡扒,炒蛋质地好奇怪,其实难食到我有啲想呕,但我都可以豁出去。但一间冰室,连最基本既公仔面和奶茶都可以咁难入口。我真的无法接受。我见咁多人赞,一定差极又个「谱」,但食完觉得差到无谱。但我只评论早餐既
食物一到,我心知不妙
。
我见咁多人赞,一定差极又个「谱」,但食完觉得差到无谱。但我只评论早餐既质素,可能午餐和晚餐系唔同。但我真系感到非常失望!