2010-11-09 26 浏览
是晚四名最多野讲既女子又聚首一堂,晚饭地点迁就大家一定系港岛区架啦,都唔系好知食咩好,最后有人提出想食日本菜,就拣左黎呢度试下。大家放工时间都比较早,所以好早已黎到湾仔,决定去餐厅坐下好过。大概六点几七点未够,入到去餐厅一个人都无,店员安排左我地坐室入一张大台,结果坐左劲耐都无咩客人好似包左场咁,可以几嘈都得啦。店内环境都唔算太大,只有几张台,另一边就系鱼生吧台,不过我眼见D位置都几迫下。由于大家都肚饿所以就要快D叫野食啦,有人话一定要食刺身,所以最后拣左个大既刺身拼盘,不过黎到觉得麻麻咋㖞。首先好明显解冻唔够,哗,食到少少碎雪,而且D刺身唔算好新鲜,𫠒红鱼吞拿鱼个D又有D筋,拖罗一D鲜味都无又唔够肥美.... 嗯... 奉劝大家唔好叫啦。其他小食类既食物都唔差的,可以一试。首先叫左明太子鸡翼,不过我地等左好耐佢先黎,鸡翼都几香脆,而且内里明太子馅几多几咸香,又有少少辣咁好惹味,唔错。鳗鱼煎蛋卷份量俾我想像中细,咬落唔系好够热,而且蛋香唔够,所以比较一般。吉列蚝感觉外面层炸粉几厚,但食落又唔会太肥腻太热气,都几香口好食的。蚝细细只,不过好在都算鲜味,OK啦~ 清酒煮蚬黎到感觉都系一般,

送既小食

明太子鸡翼

鳗鱼煎蛋卷

吉列蚝

清酒煮蚬

刺身拼盘

xx鎗鱼卷(类似咁既名)

海胆四色卷

煎蛋鳗鱼饭

送既雪糕

吉列蚝感觉外面层炸粉几厚,但食落又唔会太肥腻太热气,都几香口好食的。蚝细细只,不过好在都算鲜味,OK啦~ 清酒煮蚬黎到感觉都系一般,首先我觉得佢清酒味唔系好够,个汤几淡下。另外就系D蚬细细只又无咩味道,有D煮到未开口都算,有D又有沙.... 唉... 又系一般。

我地仲有叫左D卷物,分别叫左个海胆四色卷同埋XX鎗鱼卷(真系唔记得左佢个名)。前者叫到黎先知原来我地有两个系唔食海胆的,哈,咁就我同另一朋友搞掂哂佢。四色卷系分别表面用左d唔同既鱼籽,入面既馅都系青瓜牛油果等,不过呢个其实几好食,因为佢d海胆几新鲜,味道几鲜甜所以食落味道唔错。另外个XX鎗鱼卷我觉得都几好食,有D香葱几香,加埋味道够鲜,觉得佢D卷物几好食。

食完唔够饱,最后叫多个饭。Menu上有煎蛋猪扒/鸡肉饭,不过我地都麻麻地,最后佢帮我地改左个煎蛋鳗鱼饭,哈,服务真好。个饭ok啦,蛋汁几多,鳗鱼都够肥美鲜味,唔太差的,不过多d鳗鱼汁会好味dd。

最后个侍应哥哥仲送左个雪糕俾我地食,有三只味,睇黎都似雀巢三色雪糕D FRIEND,哈,不过送的唔好要求咁多啦。我地是晚除左以上食物仲有叫左 4 枝啤酒,最贵其实系个刺身/// 不过我觉得最差都系个刺身.... 总括呢度食物一般,嗯... 应该未必有下次。
明太子鸡翼
送既小食
海胆四色卷
xx鎗鱼卷(类似咁既名)
煎蛋鳗鱼饭
送既雪糕