家中嫲嫲年过九十,身体一向强健,但自从大前年轻微中风后,进食时总觉得吞咽吃力 ,早、午、晚三餐都已改食蛋、豆腐、较易咀嚼o既生果及流质食物为主。蛋糕方面,嫲嫲只爱吃Cova出品o既Mango Dome,大赞糕身软滑,味道香甜,而且易入口,故此每逢有亲喜庆事,我地都必定会以此款Mango Dome作甜品。可惜天意弄人,嫲嫲最近开始对芒果敏感,每次食完芒果,例必全身痕痒红肿 ,医生随即勒令要停止食用任何有芒果成份o既食品!打从医生禁止嫲嫲食芒果以后,乖孙小肥就开始四周觅寻啱嫲嫲食o既蛋糕。记得个多月前于舅父寿宴食过「2/3 Dolci」o既Amore蛋糕,质感湿润且软绵绵,相信嫲嫲应该食得到,但因Amore蛋糕主材为荔枝,另一种容易引起过敏反应o既生果,细佬最终决定喺店舖内拣选另一款蛋糕,为八月份其中两位寿星仔女庆生。「2/3 Dolci」位于湾仔间分店,附近除咗有地鐡站、巴士站、电车站、的士站、小巴站之外,最重要系周遭唔系写字楼,就系餐厅同住宅,客人攞返公司、餐厅、屋企食都同样咁方便。饼店细细间,光猛企理,而且冷气足,摆放著各款蛋糕o既玻璃陈列雪柜望落都好干净卫生,成功赢取满分环境分
Guaiava($420)
小肥做事颇有计划,订蛋糕都一样,会先搜集好资料先行入间饼舖度落order。虽然XO仔喺网上已锁好目标,知道自己想订咩款式o既蛋糕,但为咗要测试服务生o既态度及专业水平,小弟行入舖头后,故意假装对店内之糕点不太认识,要求姐姐仔介绍几款人气蛋糕
。当时店内有两位姐姐仔,一位正在忙碌包装,另外一位则续一为XO仔略作简介,初时感觉都几专业架,但系当问到第三款蛋糕时,接紧盒𠮶位姐姐仔就开始插嘴,话佢地所提供o既产品非常独特,喺各方面同其他西饼店内o既都好唔同,表情更有不耐烦之嫌
!小肥就好有礼貌咁同两位解释话自己其实系好有诚意黎订蛋糕,只不过因家中长辈咀嚼能力有所限制,所以想清楚了解成份及蛋糕质感先决定订购边一款。讲真,每一个行入「2/3 Dolci」舖内o既朋友其实唔一定要帮衬,问吓食材、制法、价钱等资讯都好平常,如果唔啱系绝对可以选择唔买野就走!「包装姐姐」友善欠奉,其同事再专业都好难弥补小弟所感到之不快,故此饼店之服务分只能与其店名比齐,只剩三分二
Guaiava($420)
二十多年前,大肥爸爸同靓靓妈咪曾经带同公公婆婆、爷爷嫲嫲,三代同堂畅游夏威夷,当时最令XO仔印象深刻o既就系饮石榴汁。小肥同哥哥喺香港从未饮过石榴汁,喺夏威夷初尝已深深爱上其鲜甜o既味道,我地一家八口每日最少饮用三大盒
,旁人都大叫夸张!嘻嘻,不过最搞笑o既莫过于满腔口音o既婆婆,每朝起床第一句就话要饮「蛇尿汁」,而大肥爸爸则同时取笑细佬唔纯正o既英语,不断重复「瓜瓜juice」,「瓜瓜juice」(石榴汁英语为Guava Juice),直至我地旅游后返香港大家都仲喺度笑紧
。今次可能系机缘巧合,XO仔喺「2/3 Dolci」个网站度见到佢地一款以石榴作主材o既蛋糕,详阅过简介,再打电话到饼舖了解清楚,觉得会啱嫲嫲口味,所以就决定生日会订购此味Guaiava蛋糕。
Guaiava($420)
Guaiava($420/一磅)Guaiava外观同其主材之石榴果肉一样为火红色,鲜艳夺目!多层o既海绵蛋糕以石榴果酱、mousse、及啫喱层分隔开,口感丰富得黎仍能保持软熟湿润,石榴味道清幽香甜,绝无过火,我地年轻一辈都非常欣赏
!每磅蛋糕为$420一啲都唔平,不过考虑到千层蛋糕功夫多,用料新鲜上盛,其实都好抵架啦!可惜嫲嫲却嫌海绵蛋糕层偏干,食咗两口就放弃;小弟愚见,如果师傅将其中一层海绵蛋糕改为石榴忌廉,唔知会唔会增加整体之湿滑感,令嫲嫲觉得较容易入口呢?!
Guaiava($420)
虽然今次喺「2/3 Dolci」所选购o既蛋糕未能满足嫲嫲要求,但寿星仔女都极为满意,仲大赞蛋糕质高美味,更评论最少值八十五至九十分添
!小肥个人对「2/3 Dolci」饼店o既地点、环境、卫生都给予满分,对其出产o既糕点亦有颇高o既评价,唯独因受到临场服务生不太友善o既口吻所影响,所以对是否再次帮衬而有所保留。
2014-08-30
2 分钟 (外卖自取)
$420 (其他)
庆祝纪念
生日