2018-05-25 4157 浏览
我本身话过咗冬天唔再打边炉,但都系抵不住诱惑。「焱」,三道火,单是望住个名都觉得热。朋友提议嚟呢度食涮涮锅,话倾计舒服D。所谓「焱」,原本我以为系因为呢度出名麻辣锅,毕竟一出䢂口,就见到「理想很丰满 现实很麻辣」、「辣得泪流满面」之类嘅Slogan。但原来三道火,亦可以解呢度嘅三味锅。呢度主要有两种边炉食法,其一系粥底火锅,另一种就系三味锅啦。两者套餐都系一样价钱,平日都系$288一位。想试多D汤底,毫不犹疑就选择咗后者。三味锅一定有嘅系火焰清酒煮蚬,剩余两款就可以从10种汤底任意选两种。因为呢排想食得清淡D,所以另外两款拣咗养生人参药膳锅同姬松茸珍菌煲。本身锅中间个位系空嘅,侍应加入蚬同酒之后点火,火苗迅速蹿起来。蚬唔错,粒粒胀卜卜,全部开晒口,肉甜而冇沙。 两个大汤底呈乳白色,味道却截然不同。人参锅白中带点红,红的是粒粒杞子。除了有很重药材味,另外也有很重胡椒味,药味中带辣辣的感觉,朋友觉得有D唔太夹,不过我谂对身子一定好好,冬天饮就够暖胃;而我个人嚟讲,个珍菌煲真系啱晒我,姬松茸口感脆嫩,肉质紧密而有弹性,味道香而醇。唔单止D菇好味,个汤底都甜而润喉,唔会觉得燥。等紧嘢食上嘅时候
但原来三道火,亦可以解呢度嘅三味锅。
蚬唔错,粒粒胀卜卜,全部开晒口,肉甜而冇沙。
等紧嘢食上嘅时候,沙律同嘢饮都送到啦。柚子沙律·麻香拌虫草花,沙律是普通生菜就唔讲太多啦,虫草花就正,可能我自己钟意D口感QQ嘅食物,虫草花有弹性而爽口,每条裹著麻油,虽然略肥仔,但都好味。
饮品则是无花果雪梨茶,够晒清润冰凉,味道唔死甜,靠嘅都系雪梨的果糖。
呢个套餐包咗一份5款嘅时令海鲜拼盘,当日有蛏子皇、基围虾、墨鱼片、龙趸片同埋带子。海鲜渌嘅时间真系要把握得好好,𠮶日五款海鲜,每样都好新鲜好甜,唯独渌带子时有少少渌耐咗,口感老咗而甜味都少咗。但其余四款,龙趸、墨鱼片爽口弹牙;蛏子同基围虾甜到想Encore。
我地两个人,肉类可以拣一款,拣咗手切Prime肥牛(要加$38)。呢碟肥牛比起平时屋企打边炉𠮶种其实唔会瘦得去边,但系佢脂肪同肉系分布得极均衡,雪花纹好靓,同牛肉嘅梅红色相映成趣。
渌完嘅牛肉Even全熟都仍然好嫩,唔使点汁,就咁感受佢浓郁牛味。
手工火锅拼盘,有黑松露豚肉饺子、鲜虾雪条棒、太极鲜冬菇、花胶牛丸、元贝三层墨鱼砖,就返人数每款两份。其中我觉得饺子系好味既,有种食灌汤小笼包嘅感觉,咬落口汤汁涌出来,黑松露嘅馥香散播到成个口都系;而花胶牛丸够弹牙,口感似牛筋丸,牛味好浓郁。
鲜虾雪条棒就造型够晒特别,得意胜过好食,虾棒So far都叫做弹牙嘅。有粒粒蟹子食落口有卜卜卜嘅感觉。
呢度嘅响铃都唔错,新鲜炸出嚟,豆味够晒香。
完场仲有个甜品桂花糕,清得嚟唔滞。我觉得呢度料都唔错系高质嘅,不过拣嘅汤底都清,下次嚟食都系唔好怕热气,叫埋个麻辣锅就够晒滋味啦。
2018-05-17
  • 手工火锅拼盆