2017-08-28 4170 浏览
上一次来,原来已经系三年前的事喇!𠮶时个high tea有伯爵茶戚风蛋糕。今次就无喇,但有西瓜蛋糕㖞今个夏天系限量版西瓜玫瑰蛋糕,以水果为主题。三点食到六点,HKD208一位,已包加一同饮品。我地一行5人杀上去,要订左先有得食𠺢首先讲下五款咸点1. 啤梨蟹肉伴鳯尾虾好清新丫本身白蘑菇就脆口的,再加上爽甜的虾。又有蟹肉酱系中间,啤梨清甜。口感好丰富丫2. 牛油果木瓜烟三文鱼千层脆饼(右)个酱好creamy, 本来三文鱼同牛油果就好夹。加上木瓜都无破坏到佢地的和谐。加埋脆饼,配搭得宜丫3. 玉米卷酿芝果烟肉炖饭(左前)呢个比较干,而且食唔到烟肉味。如果可以增加湿润感就好喇!4. 西班牙杂果冻汤(左后)好似食到西芹味,但食唔出有咩水果。呢个系食晒所有咸点先饮的,一般般。5. 烤鸭胸配西瓜肝酱个鸭胸唔系我地买到𠮶啲pre-pack左𠮶种,系厨师用盐水唔知腌左几耐,等啲鸭肉松软啲煮成的再加埋个甜甜地的酱,真系好好食丫。食完鸭肉再食返嚿西瓜解下油腻食完咸点就开始甜点,有6款咁多丫1. 蓝蝶花姜汁天使蛋糕 (上)细细件,啲cream入面食到姜丝。淡淡的姜味,好香,好特别2. 自家玫瑰酱无花果松饼 (
。今次就无喇,但有西瓜蛋糕㖞

水果主题high  tea

首先讲下五款咸点
1. 啤梨蟹肉伴鳯尾虾

好清新丫

啤梨蟹肉伴鳯尾虾

2. 牛油果木瓜烟三文鱼千层脆饼(右)

3. 玉米卷酿芝果烟肉炖饭(左前)
呢个比较干,而且食唔到烟肉味。如果可以增加湿润感就好喇!
4. 西班牙杂果冻汤(左后)
牛油果木瓜烟三文鱼千层脆饼、玉米卷酿芝果烟肉炖饭、西班牙杂果冻汤

5. 烤鸭胸配西瓜肝酱

烤鸭胸配西瓜肝酱

食完咸点就开始甜点,有6款咁多丫

1. 蓝蝶花姜汁天使蛋糕 (上)

细细件,啲cream入面食到姜丝。淡淡的姜味,好香,好特别

2. 自家玫瑰酱无花果松饼 (中)
无影个玫瑰酱
太甜喇。个scone就无咩特别。
蓝蝶花姜汁天使蛋糕、自家玫瑰酱无花果松饼

3. 热情果柠檬迷你挞(前)
个酱好稠,不过酸左少少。
4. 红莓荔枝软慕丝(左后)
最上面个焦糖脆脆好好食
仲有啲nuts系度。粉红色啲慕丝有啲甜,中间有啲好似燕麦的野。下面白色的cream定慕丝加埋啲蓝莓都几好味

5. 士多啤梨樱花挞(右后)
个人唔like豆蓉类的野,佢个挞的面头就系豆蓉质地的。入面有粒完整的士多啤梨,唔算甜,不过都ok。挞底都松脆的。

热情果柠檬迷你挞、红莓荔枝软慕丝、士多啤梨樱花挞

6. 西瓜玫瑰蛋糕

食到好重玫瑰味。啲cream好滑。但上下𠮶两层蛋糕好甜,好似浸湿左的texture。不过咁多层夹埋一齐食,都系好好味的

西瓜蛋糕

由于无左伯爵茶戚风蛋糕系个set入面,我地要order埋先满丫
佢好重茶味,好软熟

伯爵茶戚风蛋糕