2021-07-24
一间起中环餐厅,地方细细,又唔会迫,比人有一种好relax 既感觉。不过佢就有少少远,系近古物古迹办事处𠮶边,我喺中环站都行左10分钟上去。但条街都有好多唔同嘅餐厅,我哋最后拣咗呢一间,因为够文青我地叫左两个lunch set,味道出奇地好,而且卖相精致👍🏻前菜:蘑菇汤,可以拣水果沙律或者特选沙律,我地两样都有叫。轻三文鱼扒配嫩菠菜沙律三文鱼皮脆脆的,三文鱼算系半熟状态,所以口感有两种层次, 下面嘅沙律菜甜甜地,落左蜜糖,仲有小小既酒,好好味,配埋柚子系perfect,食落唔会太重口。如果要讲一样唔好嘅就系其中有啲沙律菜系有少少苦,但唔影响整体嘅味道。烤纽西兰特级肉眼扒加薯菜我叫咗七成熟,肉眼扒够晒厚,大大份,一定唔会食唔饱,我觉得佢个摆设系真系好靓,配埋矮瓜同埋芦笋,成件事系高级左嘅。不过黑椒汁就唔算太黑椒,我觉得可以再重口味啲。咖啡好靓,配埋个环境真系好舒服,下次lunch一定会黎!不过买单𠮶阵都觉得系有啲贵,但谂谂吓喺中环嘅餐厅, 就觉得都正常嘅
前菜:
蘑菇汤,可以拣水果沙律或者特选沙律,我地两样都有叫。
轻三文鱼扒配嫩菠菜沙律
烤纽西兰特级肉眼扒加薯菜