2013-03-01
2013 年黎到第三个月喇 , 食家挑战赛之后 , 我休息左三个月喇 , 由于实在太忙 , 相有影 .... 但连电脑都无开 , E mail 无收到 ,奖无领到直到早两日得闲 d , 打电话去 openrice office 查问下, 终于约好时间今日过左侧渔涌一趟 , 之后返屋企放低 d 野就落街揾妈妈同细佬食野 佢地过左黎河畔呢边 , 食细佬话试过 d 乌冬唔错o既鸟良 ~ 除左乌冬 , 呢度仲有刺身 , 寿司 , 手卷 , 串烧 , 定食等等 1. 炭烧鸡扒软蟹野菜沙律~ 沙律菜新鲜爽脆无苦味 , 配合青瓜丝同白萝卜丝 , 好清甜酱汁系带有芝麻粒o既胡麻酱 , 相当惹味 , 鸡扒亦软滑得宜反而软壳蟹有 d 失望 , 炸粉太厚 , 系香脆 , 但味道唔突出2. 盐烧牛舌~ 牛舌厚身 , 肉汁丰富 , 口感爽软不过韧 , 刚好七成熟 , 味道都调得唔错 , 轻轻盐烧加上鲜柠汁 , 水准甚佳3. 芝士焗生蚝 ~ 我无食到 , 见到唔算大只 , 细佬话芝士味好重4. 串烧鳗鱼~ 妈妈话几好味 , 不过就淋得制5. 三文鱼腩海胆饭~ 卖相唔错 , 三文鱼腩切得几好 , 有六大片好香好
2. 盐烧牛舌
味道都调得唔错 , 轻轻盐烧加上鲜柠汁 , 水准甚佳
3. 芝士焗生蚝
4. 串烧鳗鱼
5. 三文鱼腩海胆饭
海胆虽然细细的 , 味道总算甘香鲜甜 , 份量不过不失吧
汤头意上不到的又清又甜 , 系海带o既味道 , 令人想整碗喝光
五花腩名字上有 d 可怕 , 好似会好肥 ... 但其实同叉烧相类似
但入口松化得令人忘了其脂肪比例有几咁高 , 食完一口又一口 ,
真系唔觉得有太多o既调味 , 只有浓浓o既豚肉香 , 跟清汤不谋而合
7. 盐烧三文鱼鲛
就咁睇己经感受到佢有几饱满 , 分开两边 , 鱼油灌出 , 烧得洽到好处
鲛位o既肉又软绵绵的 , 又香又滑 , 而且仲可以o系近鳍位置食到胶质
令我对 " 鱼饺系头头尾尾攞埋黎卖 "o既食材呢个观念重新定义 !!
## 呢一餐果然唔错 , 好满意 =) 难怪次次经过都有人等紧位
价钱都唔算太贵 , 下次黎要试多几款烧物同埋试下冷乌冬先得