2023-08-17
第4次到访Zeng😋 之前嚟过食早餐同午餐,今次嚟食晚餐,日落同入黑后嘅维港各有一番景象,亦比日间多一分情调💕 当晚维港刚好有烟火表演🎇,可以一边欣赏270度维港美景,一边享用美食🍽,一边观赏烟火表演,确系一顿令人感到幸福嘅晚餐,亦好高兴能够跟同行朋友分享呢份幸福感❤️ 餐厅环境宽敞舒适,店员态度殷勤,友善亲切,十分适合约会及亲朋好友共聚,诚意推荐👍🏽之前嚟过3次,都觉得食物质素一流😋 细问之下,经理透露佢地嘅主厨曾任职文华酒店主厨,所有职员于提供高级餐饮方面亦有多年经验🌟 唔怪得食物同服务水准都相当高👍🏽周末晚上座无虚席,建议预先订位,订位并点Tasting Menu ($868) 可享第二位半价,套餐包括两款餐前小食、餐汤、意粉、主菜及甜品,非常丰富!食物不但好味,呈现方式亦好有特色,为视觉及味觉带嚟双重享受🤩😋🍱烟熏拼盘以饰盒盛载,打开盖时有烟飘出,仙气十足,并带淡淡烟熏味😍 内有烟三文鱼、烟熏烧牛肉、帕马火腿及莎乐美肠,盒内嘅干果甜味同烟熏肉类配搭相宜,每一款食物都好钟意😋🔥火焰带子上枱时会以火燃烧外层,视觉效果一流,带嚟耳目一新嘅体验👍🏽 带子味鲜而嫩滑,配上墨鱼汁及秘制磨菇忌
🍅餐汤有鲜甜蕃茄汤;套餐送一杯气泡酒,但我酒量差,经理提议饮品改为Mocktail,🍈
🍝海胆、虎虾、大蚬龙虾汁意粉,海胆同虎虾都鲜甜,大蚬都唔错,龙虾汁意粉味道香浓,带酸甜蕃茄味,意粉软硬度刚刚好,好好味😋
🐂澳洲精选肉眼牛扒拣咗7成熟,无血水渗出,肉质幼嫩又多肉汁,脂肉均匀又有牛嘅肉香👍🏽
🐷慢煮西班牙黑毛猪胺,肉质软腍,外层有少许香脆,表面淋上香甜酱汁,整体味道十分好😋
甜品系❤️朱古力心太软配雪糕,新鲜焗起闻到好香,外层脆而内层香软,朱古力酱流出,配黑芝麻雪糕,仲可以喺露台睇烟火表演食甜品,非常开心!