2023-03-03 185 浏览
三圣食海鲜,选择多同埋有几间加工餐厅拣,每逢weekend黄昏时间就会逼满人。今次买左几款海鲜同屋企人开心食,最后拣左系三圣邨楼下嘅铺头棠记,之前已帮衬过好几次,加工费都算系均争同埋师傅炒得超级有镬气!全部人都食到lam lam脷避风塘King Size濑尿虾濑尿虾系愈大只就愈鲜甜,虽然都偏贵,但都难得出嚟食唔洗自己整,咁就梗系炒返个避风塘口味啦!好彩拉完油都冇令肉质过老,仲好甜好弹牙。金银蒜粉丝蒸扇贝 今次特别挑选买北海道嘅大元贝,感觉干净同大粒好多。金银蒜好香,粉丝又索哂带子汁豉汁炒大蛏子+米粉底蛏子被豉汁包裹住,好彩都无过咸,同埋配埋米粉底做索汁,味道口感刚好麻辣酒浸花螺今次D花螺都系好大粒,好厚肉,麻辣汁太惹味;略略抢螺嘅鲜甜味,好似配返就咁酒煮花螺会夹D盐水浸花甲(粉丝底)买左大花甲一斤左右,盐水浸煮都几鲜甜,不过可能其他炒菜都太浓味,令佢味道就偏淡口。姜葱蚝今次拣左超大台山蚝,期待左好耐嘅味道,以前细个食过真系连姜葱都食埋!个蚝整得刚好,扑左粉拉完油封左水份,所以啫系个锅到仲系嫩西兰花爆炒鲜尤鲜尤厚肉、份量又足!姜葱豉油皇鹅肠 鹅肠好入味,仲有配埋姜葱同埋芽菜,丰富哂成个口

避风塘King Size濑尿虾

金银蒜粉丝蒸扇贝

豉汁炒大蛏子+米粉底

麻辣酒浸花螺

盐水浸花甲(粉丝底)

姜葱蚝

西兰花爆炒鲜尤
鲜尤厚肉、份量又足!

姜葱豉油皇鹅肠
鹅肠好入味,仲有配埋姜葱同埋芽菜,丰富哂成个口感,十分爽脆!

炸乳鸽
当系个餐前小食,即叫即炸,都算几大只!