2021-09-27
今日放工原本呢就諗住去Lamees,就由沙田特登搭屯馬線慕名黎到土瓜灣呢個充滿香港老味道既舊區,試下中東菜。點知道原來佢係逢星期一休息。真係好唔好彩呀!咁呢就之前呢就睇過一d知名既youtuber,介紹過一間好好食既北京餃子。咁一場黎到土瓜灣,出師不利,咁又唔想兩手空空返屋企,就行遠小小,行左15分鐘,就由北帝街行到去安徽街黎到呢個既巧興麵食店。咁入到去呢就唔洗等位既。一入到去自己搵位坐就得啦。入到去既白燈同埋白色牆,一睇就知道係老店既味道呀。睇左一陣牆上面黃色既餐牌諗左陣,今次就食擔擔麵同酸辣麵啦!!!另外仲叫左半份韭菜餃同埋半份白菜餃。今次真係好可惜呀,想試下呢間今小店既涷豆漿,點知咁岩賣哂,真係唔好彩!叫完野食等左大概五分鐘,d野食就黎啦。我地仲叫咗兩隻碗。又好唔好彩呀,其中一隻好似洗得唔係咁乾淨喎。不過唔緊要啦,老板娘好好人幫我換過隻!咁d野食話咁快就黎齊勤。講下個擔擔麵先啦!個擔擔麵呢就普普通通,咁講起擔擔麵既精粹呢,就緊係個醬啦!呢個醬呢就稍為遜色小小勒,個醬就有d唔係幾夠濃喎,花生醬又好似唔係幾夠香啵。同埋呢佢d麵呀,就煮得稍為淋左小小呀。值得一讚呢就係佢個份量就岩岩好呀
咁d野食話咁快就黎齊勤。
講下個擔擔麵先啦!個擔擔麵呢就普普通通,咁講起擔擔麵既精粹呢,就緊係個醬啦!呢個醬呢就稍為遜色小小勒,個醬就有d唔係幾夠濃喎,花生醬又好似唔係幾夠香啵。同埋呢佢d麵呀,就煮得稍為淋左小小呀。值得一讚呢就係佢個份量就岩岩好呀。
再之後就食呢個既酸辣湯麵。呢一個酸辣湯麵呢,佢就顛覆左我對酸辣既認識。咁點解呢,因為入面呢,就竟然有三色豆,仲要急涷個隻既三色豆。咁呢一方面呢,係酸辣湯麵黎講,都算幾有特色既。至於佢個湯底呢,就好似比較酸左小小勒。佢個陣酸味呢係單一既,就好似落左醋個種酸。
最後就係佢既北京餃子,佢地既北京餃子就普普通通。