2014-11-30 2200 浏览
由于食唔到韩烧,唯有转战食拉面啦~ 我自己谂无可谂,所以就去左棉登径𠮶边食豚王。 其实,我自己对豚王都已经失哂信心,由最初开业,我叫my boy 去左等1个钟都为左食佢碗面,到最近𠮶次食沙田分店,质素同食味千无分别啊! 但人总有神推鬼恐嘅时候,你话到时呢条街间一兰开左,我仲会嚟食嘅话,咁可能我只系贪呢度唔使排队。我地一入到去舖头,店员们讲左一堆日本欢迎我地之后,安排左我地坐嘅位置,就一直用普通话同我讲野,嗱~ 其实我好反感 ! 因为我入嚟已经用广东话同你讲2位,点解你仲要同我讲普通话呢? 好明显店员唔系好留心。店里面有bar枱嘅坐位,好有日本拉面店嘅感觉亦有呢种可以排排坐嘅枱,对比起沙田啲圆枱,呢度总算有返啲食拉面嘅感觉。呢度有餐牌睇到有啲乜野食,店员话今日限定王(酱油王)已经卖哂,但我留意到嘅唔系限定王卖唔卖哂,而系点解以前嘅日本师傅变左做呀婶架?!  我觉得豚王呢种自助式嘅表格剔系好,因为我对面真系好有要求,最低限度我唔想啲面系好「淋」,所以有得剔面嘅软硬度对我嚟讲系好重要。以下系我呢选择~ 枱面上没有日本茶,反而是柠檬水,个水壶仲冒紧水,仲系keep住冻,呢个非常好~ 加上呢度

店里面有bar枱嘅坐位,好有日本拉面店嘅感觉
以下系我呢选择~
加上呢度好多配料,我特别钟意呢度嘅白芝麻,真系好香啊~
我等左20分钟后,我个赤王终于都嚟啦~ 其实我唔明点解20分钟先上到菜,真系太慢啦嘛...... 汤底比起中环店无咁浓,不过即使我剔汤底普通,都依然系咸,可能再加左一旧辣肉~ 总算系够辣味~
赤王
呢个溏心蛋无放系个面度,反而系另上,我觉得个黄唔系好够,同埋几乎系一啲微熟嘅黄都无,还可以啦。
叉烧好薄,好似块烟肉咁,又无乜味,可能真系要叫豚角煮先有返咁上下。面质烟韧,不过我觉得最有拉面嘅口感,始终都系沾面~
总括而言,呢个拉面系普通之上,但又未系叫好好食,豚王竟然比起美心集团旗下嘅五行逊色,老实讲,真系出左名就唔使理个质素?
btw, 12月份嘅限定王系生姜王,因为我好钟意食姜,所以我12月一定会去中环豚王食一次 !
2014-11-29