2021-12-30
最近工作量大,忙里偷闲地拎咗日假,于是约朋友一齐到勇记海南鸡探店。今次己是第3次探店,前2次都食唔到,今次终于食到。我同朋友3点09分到,前面约有6-7人排队,而等外卖嘅都有4-5人,果然好野食系多人帮衬。等左约10分钟左右,终于轮到我,店内空间唔算好大,但环境算干净,我地被安排在靠墙壁位置。拎起餐牌,纸质印刷几精美同埋都好新,我叫左海南鸡laksa朋友叫左海南鸡油饭,原本想叫鸡汤但已经沽清,唯有试吓花茶。等左5-8钟左右,朋友嘅海南鸡油饭到咗,个碟几大😂但份量略少,如果系男士食可能会唔够饱,隔左一阵我嘅海南鸡laksa都到咗,份量比海南鸡油饭大而且俾咗鸡髀位我。鸡皮好爽好弹,皮下脂肪唔厚,食多2件都唔会有罪恶感,鸡肉食落好滑,鸡味亦好重唯美中不足嘅系今日食嘅鸡冇啫喱状在鸡皮下(见好多人都话有),油饭d饭粒粒分明煮得啱啱好,金黄色嘅饭上面舖左少少炸蒜令个油饭再添加香味。laksa黎讲,个汤底属于偏甜少少嘅,比较重奶香味,而佢用嘅米线同谭仔嘅好唔同系偏幼身但有少少🤏烟韧嘅感觉,系好食嘅。而我觉得最惊系嘅系个酱,真系好好食,食到香茅同青柠味,有少少🤏辣味,好野味。
海南鸡油饭
海南鸡laksa