2020-06-13
大家唔好以为我玩野,又写云泉仙馆,利申先,我无收受任何利益,我亦都等紧做佢地嘅代言人,只系佢地无揾过我。今日系今年第三次来,由于已经系识途幼马,但又未去到十几廿人,于是就散叫一啲未食过嘅𩠌。鲍鱼菇扒豆苗︰正常发挥。呢味生菜纲鲍甫,爽过真鲍,而且够鲍鱼味,可以以假乱真。五柳素石斑系唯一一款重叫嘅野食,同之前食嘅西柠软鸭不相伯仲,平分春色,只系因为上次又食西柠鸭,所以今次食芋头鱼。佢一如以往咁好味,无敏感者必食。呢客椒盐鱼豆腐,绝对系颠覆我对豆腐嘅了解,因为佢超弹牙,Q弹Q弹,而且椒盐味够,食一旧就想食第二旧,简直停唔到口啊﹗鸿运乳猪件:真系(似)乳猪,又有脆皮,绝对童叟无欺。其实呢样先系主菜,喺度再介绍多次。经过我严谨精密嘅推论,再加上亲自向餐厅姐姐求证,原来呢度嘅白粥之所以咁好味,系因为落咗腐竹同白果,令到平平无奇嘅白粥,隐约渗出一股香气,呢股香气系一个试炼,如果你唔系一个心平气和嘅人,绝对食唔出呢股香气。所以入来食斋,必先劳其筋骨,饿其体肤,清心寡欲,先至可以食多几粥,清晒啲斋菜,唔会浪费食物。
鲍鱼菇扒豆苗︰正常发挥。
呢味生菜纲鲍甫,爽过真鲍,而且够鲍鱼味,可以以假乱真。
鸿运乳猪件:真系(似)乳猪,又有脆皮,绝对童叟无欺。
其实呢样先系主菜,喺度再介绍多次。
题外话/补充资料:
今次应该系最后一次写云泉仙馆,唔系佢唔再值得来,而系我唔希望吸引太多人入来食野,因为而家人潮渐多,差啲无位坐,太多人要坐出面实在太辛苦喇,虽然有瓦遮头又唔会太热。
当然最后重有一件重要野要做,就系买杂斋返屋企加𩠌。