2012-10-18
下午3点前入到酒楼3楼,得数围枱客人,正犹疑下午茶时段是否已完结,一位女部长示意坐中间位置的枱。一坐下,一位男部长便过来说下午茶要上4楼(但4楼的茶钱系贵啲!要$9一位)上到4楼,得两枱客,员工全部企埋一边倾偈,完全无人理你!一架点心车仔都无!想落3楼揾点心车,得番3架,有两架嘅嘢系一样嘅:都系鲮鱼肉、凤爪排骨、莲蓉包、叉烧包,另一架系虾蛟同唔记得咩唔好食嘅嘢,见无咩嘢拣,求其攞左虾蛟同叉烧包回4楼。点心咭上钉左张点心纸,话“即叫即蒸,照划单价钱(即系又贵啲!),供应至下午3:30,剔左两样点心,挥手,两个侍应见到唔谂住过黎,只叫身旁的男部长过来!一个推一个,男部长不情愿地过来,望左张纸一眼就话不如等3楼啲点心车上黎啦。我话我去过下面无呢啲点心所以先剔啫。佢话系呀,晏啲啲车仔开始收架啦。我话咁咪落单啰,你写住供应至3:30架嘛(当时未够3:15)!佢竟然话我做4楼唔知3楼有无得落点心架呙,不如你等下啦。你剔另外𠮶样通常好耐先整到架呙(水晶包),我唔知你等唔等到呙!咁你仲落唔落呀?怒火升到顶点,同佢讲你咩都话无咁咩都唔驶落啦!佢满意咁话:咁同你擦左张纸啦! 就行番去倾佢嘅偈!一肚气咁食虾
一肚气咁食虾蛟同叉烧包,全部都系唔热,虾蛟又细粒又干。叉烧包馅少但味道尚算可以。到3:30,部长再行黎话有车仔上黎啦,你拣啦!只见都系𠮶3架车仔,叫卖着一样嘅嘢!
环境:枱布全部都系灰灰的,一路食嘢一路有员工攞住巨型吸尘机企喺你侧边一路吸地毯一路倾偈!呢种赶客嘅方法真系一流
真系好难揾到一间上上下下都唔愿做嘢同齐心赶客嘅酒楼!咁嘅服务态度、食物同环境真系绝配!!