2023-07-06 3962 浏览
🥢昂平 著名景点天坛大佛下$150三𩠌一汤素食套餐🥢身为一个肉食系系人,似乎同斋菜系毫无关系,今日一早上到天坛大佛,就系为咗买一只限量版,上到去天时暑热,买完影完相先至发觉,原来我系早餐都未食,大佛下边有一个收银处姐姐推介食唔食斋,$150就有一人套餐三𩠌一汤感觉都几抵食,有啲肚饿同埋觉得好热,所以就帮衬吓🥢成日听人讲上大佛𠮶度食斋都唔知喺边度,原来就系附近嘅宝莲寺,餐厅内外所有嘅员工都非常之好人,仲好细心咁样叫我入到去嘅时候饮少啲茶,记得饮晒啲汤,因为今日系青红萝卜汤可以消暑,真系够晒细心,好耐都冇试过一间咁有人情味嘅餐厅(可能我个样好似中咗暑咁)🥢贵宾斋 $150 (1人餐3𩠌一汤跟白饭)🥢古法老火汤 (青红萝卜汤)青红萝卜汤,一人份量俾咗一大盆,虽然冇肉去煲,但系饮落去又几舒服,就系蔬菜嘅甜味,由其是系今日呢个状态好热嘅时候,一大盆汤我竟然饮得晒🥢脆皮春卷拼鲜竹春卷查得非常之香脆,入边全部都系菜咬落几爽口索索声,另外一个炸枝竹口感酥脆,底下酱汁系青柠鸡𠮶个柠檬汁几开胃🥢碧绿如意炒系一个杂锦菇类同埋豆类炒埋一碟,味道几清新,始终系斋菜嚟,唔会奇望有咩特别🥢花菇扒时蔬厚肉花菇有三大只
🥢昂平 著名景点天坛大佛下$150三𩠌一汤素食套餐

🥢贵宾斋 $150 (1人餐3𩠌一汤跟白饭)

🥢古法老火汤 (青红萝卜汤)

🥢脆皮春卷拼鲜竹

🥢碧绿如意炒

🥢花菇扒时蔬

厚肉花菇有三大只,时蔬今日系生菜,喺我心目中生菜一定要落蚝油,差啲叫人俾蚝油,但系谂深一层蚝油应该唔系素,不食落菜上系有花菇香气都几够味

🥢总括来讲味道唔算好出众,但系清清地又觉得清吓肠胃唔错,尤其是喺大热天时,佢哋会煲唔同嘅汤,今日主要饮晒佢嘅汤觉得好舒服,即时解暑,而且钟意呢一个环境好古色古香之余冷气都非常之足够

📍 宝莲禅寺斋堂 (大屿山)
大屿山昂坪昂坪路宝莲禅寺