2019-03-29
今日要上大陆见客,上去前要喺中港城附近揾食。听朋友讲呢一栋大厦上楼有好多餐厅。 果然系大厦下面已经有好多宣传易拉架摆咗喺度。 当中最吸引我系呢一间所写嘅免费充电 因为我竟然唔记得带power bank!!排队等䢂,等咗一阵,上到七楼一出䢂。 估唔到有少少惊喜, 以一般茶餐厅标准来讲,呢到光线光猛, 感觉清洁,座位坐上去也颇舒适。 而且餐牌上嘅菜式极为多!!不单有小菜,咖哩, 茶餐厅的粉面饭,烧味饭,炆牛腩,水饺,连芝士捞丁,车仔面都有! 晚市就更夸张,又有潮州菜,客家菜,西川菜!!再望一望,早餐时段都好多选择! 烧卖,肠粉,水饺,汤面,生滚粥,咸肉粽。 系呢区返工嘅人真幸福!叮当我处于震惊状态嘅时候,侍应已经好快上咗两碗例汤,→莲藕猪骨汤。 估唔到同事都忍唔住我嘅选择困难症搞咁耐仲未谂掂,但侍应都无催我哋落单最后系同事催促下,终于选择咗 霸王鸡饭,煎蛋叉烧饭,蒜香鸡翼同埋加10蚊有一杯嘢饮。上菜好快, 一阵间就所有菜都上齐。即刻食热辣辣鲜炸嘅蒜香鸡翼。 味道唔错 仲有肉汁喺入面锁住,咸味刚刚好, 炸蒜粒唔会太重蒜味,食完都唔惊口臭。煎蛋叉烧饭估唔到系煎双蛋,拨开就见到好多叉烧,唔瘦又
上菜好快, 一阵间就所有菜都上齐。
煎蛋叉烧饭估唔到系煎双蛋,拨开就见到好多叉烧,唔瘦又唔太肥十分之好。 我食咗一嚿,钟意佢唔会有太甜嘅蜜汁味, 有时食叉烧好唔钟意𠮶种甜到好假嘅感觉。
我食霸王鸡饭,鸡肉都几乱,分量又唔会太少。 个姜葱汁捞饭好好食,不过我觉得可以再多少少姜味。
杯柑桔百香果加十蚊真系抵。 佢唔会太甜又唔太淡, 但就刚刚好可以帮手清去食完霸王鸡𠮶个油饭嘅油腻感。 好多时茶餐厅冲呢一类嘅饮品都系过淡, 所以呢个值得赞!
坐喺隔离枱系两位拉住行李的台湾美眉,我心里好好奇究竟佢哋点解咁叻?可以揾到呢间餐厅食㗎呢?
食完感觉都唔错,下次如果有亲戚坐船落嚟香港,都可以考虑带佢哋上嚟试下晚餐嘅唔同套餐。